reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot v Jižní Koreji, který měl překládat papriky, zabil člověka

13.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Robot v Jižní Koreji, který měl překládat papriky, zabil člověka
V Jižní Koreji měli další incident s robotem, tentokrát velmi vážným, neboť vedl až ke smrti. Pracovníka, který měl robota zkontrolovat, si stroj spletl s krabicí a způsobil mu smrtelná zranění.
Už před více než 80 let formulovat Isaac Asimov 3 zákony robotiky, přičemž hned tím prvním je to, že robot nesmí ublížit člověku, nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. Tohle se vztahuje spíše na vyspělé roboty, ke kterým teprve směřujeme (např. Optimus od Tesly), to ale pochopitelně neznamená, že by jednodušší roboti měli být naprogramováni tak, aby toto mohli ignorovat. V jihokorejské provincii Jižní Kjongsang bohužel došlo právě k tomuto.
 
Pracovník robotické společnosti ve věku přes 40 let zde kontroloval robota, kvůli němuž byl náběh tovární linky posunut o dva dny kvůli problémům se senzory. Úlohou robota bylo překládání beden s paprikami, bohužel při vyšetřování toho, proč robot nefunguje správně, ten svou robotickou rukou chytl pracovníka, přitlačil ho na dopravník a začal mu drtit tvář a hrudník. Muž byl posléze převezen do nemocnice, svým zraněním ale bohužel nakonec podlehl. Vedení firmy Donggoseong Export Agricultural Complex, kde měl robot vykonávat svou práci, nyní volá po lepším systému, který bude přesný a bezpečný.
 
Nejde o první podobný problém v Jižní Koreji. V květnu letošního roku došlo k vážným zraněním robotem v továrně na automobilové součástky. 50letý muž to tehdy naštěstí přežil.
 
Zdroj: bbc.com, digitaltrends.com, obrázek (Blue Planet Studio, stock.adobe.com)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama