reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exoskeleton pro nemocné, zastaví třes pacientů s Parkinsonem

30.6.2016, Milan Šurkala, aktualita
Exoskeleton pro nemocné, zastaví třes pacientů s Parkinsonem
Technologie exoskeletonu může být dobře použita také v medicíně např. pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Umělá ruka je schopná uklidnit třes daný touto zákeřnou nemocí a přiblížit pacienty zpět do běžného života.
Nové technologie mohou lidem pomáhat zvládat věci, které by samy o sobě nebyly možné. Např. v Panasonicu používají exoskeletony, které umožňují lidem zvedat těžší věci s menší námahou, v medicíně dokáží pomáhat lidem, jejichž tělo už je neposlouchá tak, jak by chtěli. Na Imperial College London např. vytvořili robotickou ruku, která váží pouhých 350 gramů a je schopna uklidnit třesoucí se ruce pacientů s Parkinsonovou chorobou.


Exoskeleton


Ruka je vyrobena pomocí 3D tisku a obsahuje navíc dva servomotory, akcelerometr a gyroskop. Senzory jsou schopné rozeznat rytmický třes daný nemocí a záměrný pohyb lidské ruky. Díky těmto detekcím může působit jen proti třesu a celou ruku uklidnit. Zůstane tak pouze záměrný pohyb ruky. Prozatím je přesnost algoritmů okolo 70 % a je schopna dovolit pacientům několik základních činností.

Pacienti tedy nebudou mít problém s pitím nebo ukazováním. Vědci ale chtějí ruku dále ladit a upravit exoskeleton tak, aby lidé mohli provádět i ještě jemnější pohyby jako je třeba psaní rukou nebo na klávesnici. Přestože podobné projekty už existují, tento je zajímavý např. i tím, že má "úsporný" režim". Robotická ruka je aktivní jen na vyžádání, takže pokud pacient nepotřebuje stabilizovat, může být vypnuta a šetřit elektrickou energii. V momentě, kdy potřebuje mít ruku stabilní, exoskeleton zapne. Prozatím se jedná jen o prototyp a nikoli reálný produkt.

Zdroj: extrahw.com, spectrum.ieee.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama