reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 tvrdě narazil do plovoucí plošiny a explodoval

16.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Falcon 9 tvrdě narazil do plovoucí plošiny a explodoval
Pokud by si snad někdo myslel, že z přistávacího manévru prvního stupně rakety Falcon 9 už se stala rutina, dnešek ukázal, že tomu tak rozhodně není. SpaceX tak mohla prodloužit řadu již tří úspěšných přistání, ale to této společnosti nebylo přáno.
První stupeň rakety Space X Falcon 9 dokázal již třikrát za sebou úspěšně přistát na vodní plošině a celkově má společnost s jedním dalším použitým stupněm připraveny již čtyři, které mají zase vstoupit do oběhu. Ty už téměř zaplnily pronajatý hangár na Cape Canaveral, v němž je už místo jen pro jeden, jehož přistání ale bylo nyní neúspěšné. Firma tak alespoň nebude muset řešit nedostatek prostoru, i když by to jistě byl daleko příjemnější problém, než jaký skutečně nastal.





Raketa Falcon 9 včera úspěšně vynesla náklad na oběžnou dráhu a problém nastal při sestupu prvního stupně na vodní plošinu, kde měl přistát stejně jako v předchozích případech. Podívat se na to můžete třeba v tomto videu. Elon Musk však trošku žertem oznámil, že jistý problém způsobil tzv. RUD (Rapid Unscheduled Disassembly), což přeloženo z eufemističtiny a laicky řečeno znamená, že raketa sebou třískla o plošinu a velkolepě vybuchla.

Elon Musk slíbil, že brzy dodá video z této události, ale zatím si ji můžeme z popisu celkem snadno představit. Dle předběžného šetření měl selhat jeden z přistávacích motorů, který nevyvinul dostatečný tah, takže první stupeň sestoupil příliš rychle a navíc v nesprávném úhlu. To také tvrdě zasáhlo plovoucí plošinu, ale ta je na takové případy připravena, takže z kolize měla vyváznout bez znatelného poškození, i když ji tato událost ohrozila z dosavadních pokusů nejvíce.

Společnost SpaceX také již oznámila, že pracuje na tom, aby se podobná událost neopakovala. Znamená to, že v případě selhání jednoho z motorů budou ty ostatní schopny ztrátu tahu kompenzovat. Toto vylepšení bude dle očekávání aplikováno do konce tohoto roku.

Skutečný cíl mise, čili dopravit na orbitu satelity EUTELSAT 117 West B a ABS-2A, byl ale splněn bez potíží. Ve tweetu bylo dokonce ukázáno video z průběhu vypouštění druhého satelitu.



Zdroj: SpaceX

reklama