reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu buduje superpočítač na ARMu

24.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Fujitsu buduje superpočítač na ARMu
Momentálně jsou všechny superpočítače vybudované na procesorové platformě x86, do budoucna by se to ale mohlo změnit. Fujitsu již plánuje první superpočítač postavený na ARMv8, tedy v podstatě na procesorech z telefonů.
Všechny z nejvýkonnějších 500 superpočítačů běží na platformě x86, do budoucna se však rýsuje alternativa v podobě platformy ARMu. Ta je oproti běžným procesorům hlavně efektivnější, pokud jde o poměr výkonu ke spotřebě.

A právě spotřeba energie je pro Fujitsu stěžejní, superpočítače fungují nepřetržitě, ale možná ani nejde tak o cenu za elektřinu jako o chlazení. Méně produkovaného tepla ušetří jednak další energii za chlazení, ale ušetří i místo.





Fujitsu má momentálně 5. nejvýkonnější superpočítač s výkonem 10,5 PFLOP a spotřebou 12MW. Pro porovnání nejvýkonnější superpočítač Sunway TaihuLight má výkon 93 PFLOPS a spotřebu 15,3 MW. Superpočítač na platformě ARMu by měl mít výkon až 1.000 PFLOPS a měl by být v provozu od roku 2020, bohužel Fujitsu neuvádí plánovanou spotřebu, což by bylo zajímavé porovnání.

Na platformě ARMv8 momentálně funguje většina mobilních procesorů, jsou to ty s jádry Cortex-A53, Cortex-A57 a Cortex-A72. Další jádra sice byla představena, ale zatím nejsou nasazována. Tato architektura používá 64bitové instrukce a všimněte si, že všechny mobilní procesory patří do rodiny Cortex-A, existuje ještě Cortex-R a Cortex-M, ale ty fungují na 32bitových instrukcích. Vzhledem k tomu, že nový superpočítač má být 64bitový, bude postaven na platformě ARMv8-A, nebo ARMv8.1-A. Nezapomeňte se podívat na náš velký přehled procesorových jader Cortex od ARMu.

Zdroj: Fudzilla
reklama