reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu připravuje ARM procesor Monaka, nástupce A64FX, pro datacentra a superpočítače

16.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Fujitsu připravuje ARM procesor Monaka, nástupce A64FX, pro datacentra a superpočítače
Procesor Fujitsu A64FX našel své místo v několika superpočítačích včetně počítače Fugaku, který byl 2 roky tím nejvýkonnějším na světě. Pracuje se na jeho nástupci, který by ale měl být víc univerzální. 
Procesor Fujitsu A64FX byl představen v roce 2019 a o rok později jsme téměř 160 tisíc těchto 48jádrových CPU na architektuře ARM našli v nejvýkonnějším superpočítači na světě, Fugaku. Jeho výkon tehdy dosahoval 442 PFLOPS. Až v polovině roku 2022 byl překonán superpočítačem Frontier, který dosáhl výkonu 1102 PFLOPS, stal se tak prvním počítačem s výkonem přes 1 exaFLOPS. V tomto případě zde ale byly procesory AMD EPYC. Nyní Fujitsu připravuje nástupce procesoru A64FX, oproti němu by ale mělo jít o univerzálnější procesor pro více druhů použití. 
 
Fujitsu A64FX
 
Novinka má zatím kódové označení Monaka a měla by se zbavit některých charakteristik, které využíval předchůdce pro vytvoření superpočítače Fugaku. Ten měl např. speciální propojení procesorů Tofu-D, 32GB integrované paměti HBM2 nebo 512bitové Scalable Vector Extensions. Monaka patrně tyto věci mít nebude, aby bylo možné vytvářet více různých počítačů, které mohou mít jiné požadavky na konfiguraci pamětí, jiná využití a podobně. Hlavním cílem bude energetická efektivita, hovoří se o 70 % vyšším výkonu proti konkurenci a o 2krát vyšším výkonu na watt. Stále by měla využívat architekturu ARM. 
 
Fujitsu Monaka
 
Zde Fujitsu dost vaří z vody, protože tyto nárůsty vztahuje ke konkurenci z budoucnosti, o které se domnívá, že bude existovat v době, kdy se představí Monaka. A to moc brzy nebude. Uvedení se předpokládá v roce 2027. Do té doby je času dost a těžko předpokládat, čeho za tu dobu dosáhne Fujitsu a čeho konkurence. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama