reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX Titan X: bude pekelně drahá?

22.1.2015, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX Titan X: bude pekelně drahá?
Už dnes bychom se mohli dočkat vypuštění nové karty NVIDIA GeForce GTX 960, která by měla nabídnout velmi zajímavý poměr ceny a výkonu. Výkonnostním králem firmy NVIDIA se ale má stát GTX Titan X, která může zaujmout i cenou.
Ovšem jiným způsobem, než bychom si přáli, má totiž být velmi drahá. NVIDIA tradičně vysílá na trh svůj grafický hi-end s cenou 999 USD, což u svých procesorů dodržuje také Intel. Za necelou tisícovku dolarů tak vstoupila na trh původní GeForce GTX Titan a po ní i výkonnější Titan Black, ale to pochopitelně neplatí pro dvoučipové karty. GeForce GTX Titan-Z totiž přišla s cenou 3000 USD, ačkoliv nenabídla výkon třech Titanů a vlastně ani dvou.





Cena chystané GeForce GTX Titan X s čipem GM200 však má dosáhnout 1349 USD, čili jde o třetinu vyšší částku než obvykle. Jde přitom o nástupce karet s čipem Kepler GK110, čili karet GTX Titan (Black) a GTX 780 (Ti), takže pokud má přijít za takovou cenu, měla by také nabídnout příslušný výkon navíc.

Její čip má obsahovat celkem 3072 CUDA jader a kolem něj bude posázeno celkem 12 GB paměti GDDR5, čili dvojnásobek karty Titan a Titan Black. A právě to může být hlavním důvodem pro zvýšení ceny nové karty. Co se týče jejího příchodu na trh, pak se mluví o únoru, ale to pouze díky tomu, že v tomto měsíci byly představeny i některé předchozí hi-endové modely NVIDIE. Konkrétně jde o původní Titan z únoru 2013 a o rok později následoval Titan Black.

Zdroj: Hexus.net
reklama