reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel utržil 13,5 miliard USD a pokračuje v bolestivé transformaci

21.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel utržil 13,5 miliard USD a pokračuje v bolestivé transformaci
Intel zveřejnil informace o své finanční kondici týkající se druhého letošního kvartálu, za nějž dokázal utržit 13,5 miliardy dolarů, což představuje tříprocentní meziroční nárůst. Kterým divizím se tak dařilo a kterým už méně?
Společnost Intel právě prochází velkou transformací, která se týká také jejích zaměstnanců. Její CEO Brian Krzanich se rozhodl, že do firmy přivede nové vedení a také se zbaví lidí, kteří nejsou dostatečně odvázaní ve svém myšlení, což odnášejí především dlouholetí zaměstnanci. Intel se chce prostě zbavit nálepky společnosti pevně spojené se světem PC a hodlá se více zaměřit na IoT a servery. Jak tomu odpovídá kondice jeho jednotlivých divizí?





Pro začátek je třeba říci, že Intel se nepotýká s klesajícími tržbami, však ty se meziročně naopak zvýšily na 13,5 miliardy USD, a to zcela v souladu s očekáváním, přičemž hrubé rozpětí bylo ještě lepší (58,9 % dle GAAP, 61,8 % non-GAAP). Jenomže se v poslední době potýká s klesajícími příjmy, jež šly dle GAAP principů meziročně dolů rovnou o polovinu. Nicméně i tak byla ziskovost lepší, než Brian Krzanich očekával a vedle toho také uvedl, že dle plánu jde i transformace Intelu.

Krzanich předpokládá, že po zbytek roku 2016 bude jeho firma růst, ovšem ne díky trhu s PC, ale právě díky datovým centrům/serverům a rostoucímu trhu IoT (Internet of Things) a s programovatelnými řešeními (Altera a její FPGA). Tomu odpovídají i údaje o výkonnosti jednotlivých divizí. Client Computing Group (čili PC divize) vykázala tržby 7,3 miliard, což je pokles o 3 procenta meziročně i mezikvartálně. Stále zůstává bezpečně nejsilnější divizí, ale Data Center Group už vydělala 4 miliardy, což je meziročně o 5 procent více. Internet of Things Group je 572 miliony stále trpaslík s meziročním růstem 2 procenta. Je tak na úrovni divizí Non-Volatile Memory Solutions Group, Intel Security Group a Programmable Solutions Group. Ta však vykázala mezikvartální růst 30 procent.

Je třeba také poznamenat, že letošní první kvartál Intelu trval ne klasických 13 týdnů, ale o týden více, neboť firma se rozhodla srovnat svůj fiskální rok s kalendářním rokem.





CFO Intelu předpovídá pro aktuální kvartál tržby 14,9 miliard a za celý tento rok chce Intel utržit celkově více než za ten předchozí.

Zdroj: TZ Intel
reklama