reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MediaTek Dimensity 9400 má být králem mobilních CPU, opět nepřinese úsporná jádra

18.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
MediaTek Dimensity 9400 má být králem mobilních CPU, opět nepřinese úsporná jádra
Sotva se představil procesor MediaTek Dimensity 9300 s odvážnou konfigurací jader bez těch úsporných, už tu máme zvěsti o jeho nástupci, Dimensity 9400. I ten by měl zatratit úsporná jádra, těch extra výkonných by ale mohl mít méně.
Před více než měsícem byl představen procesor MediaTek Dimensity 9300, který dostal 4 výkonná jádra Cortex-X4, a nemá žádné úsporné verze Cortex-A5xx, nýbrž vedle X4 má už jen výkonná Cortex-A720. Ta ale přebrala "úsporné" frekvence 2,0 GHz. Jak se ukázalo, výkonem je tento procesor opravdu extrémně výkonný a překonává i Apple ve vícevláknových testech, na druhou stranu má vysokou spotřebu a při výrazně mnohovláknových aplikacích může jeho výkon kvůli throttlingu spadnout i pod polovinu maxima. Přestože jde o novinku, už nyní se objevují informace o jeho nástupci, procesoru MediaTek Dimensity 9400.
 
Podle posledních uniklých informací bude mít extra výkonná jádra ve formě Cortex-X5, což nepřekvapí, ale jejich počet by měl klesnout. Už nebudou čtyři, spekuluje se o třech. Zbylých 5 jader by pak mělo být z rodiny Cortex-A7xx. I to by mělo stále stačit na titul krále ve vícevláknovém výkonu, přičemž Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 by podle prozatím uniklých informací měl mít 2 extra výkonná a 6 výkonných jader (tedy ani on nebude mít úsporná jádra Cortex-A5xx). Nový Dimensity 9400 má být vyráběn procesem TSMC N3. Lepší proces a náhrada jednoho jádra X5 za trochu úspornější A7xx by mohla přinést rozumnější spotřeby a méně problémů s případným přehříváním.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama