reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jen 46 % z max. výkonu, i tak může vypadat throttling u MediaTek Dimensity 9300

4.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Jen 46 % z max. výkonu, i tak může vypadat throttling u MediaTek Dimensity 9300
MediaTek Dimensity 9300 je působivý mobilní procesor, co se týče výkonu. Méně příjemný je v otázce spotřeby. Nedávno byl otestován také throttling při dlouhodobé zátěži a v extrému padá výkon i pod polovinu.
Pasivní chlazení je pro vysoký výkon vždycky problémem. Ukazují to např. srovnávací testy MacBooků Air a Pro, kde ten první je chlazený pasivně a při delší zátěži se ani jinak úsporné procesory Apple M2/M3 nevyhnou trhottlingu, tedy omezování výkonu např. snížením frekvence. V případě telefonů je to ještě markantnější, tam je pasivní chlazení standardem, prostor pro chlazení je malý, takže o to větší mohou být problémy s udržením výkonu bez toho, aniž by došlo k výše zmíněnému snižování taktů. A právě toto je něco, co sužuje mnoho výkonných mobilních procesorů. Jeden z nedávných testů to ukázal na CPU MediaTek Dimensity 9300. Tento procesor sbírá ovace za svůj velmi vysoký výkon. Aby ne, když má 4 jádra Cortex-X4 (jedno na 3,25 GHz, další tři na 2,85 GHz), dále má čtyři Cortex-A720 s frekvencí 2,0 GHz, která přebírají úlohu úsporných jader (místo A5x0, která tento procesor vůbec nemá). V benchmarcích toto monstrum překonává Snapdragon 8 Gen 3 a ve vícevláknovém výkonu si doslova dělá legraci i z Apple A17 Pro. Když ale dojde na spotřebu, je to poněkud problém.
 
 
Výše zmíněný test, na který se nyní podrobněji podíváme, sice není příliš dobrou ukázkou reálného nasazení, takže je potřeba ho brát jako nejhorší možný případ a realita bude v průměru lepší, na druhou stranu je to zajímavá sonda do takových extrémních případů. Na 8jádrovém procesoru totiž spustil 100 výpočetních vláken. Během prvních 3 minut se procesor pohyboval nad 90 % max. výkonu, pak ale výkon spadl a zhruba do 9. minuty se držel někde lehce nad 75 %. Poté spadl pod 70 % výkonu a ve 12 minutě dokonce ještě níže. Výsledkem byl dokonce pád na 46 % max. výkonu, kterého je procesor schopen, což znamená pod polovinu.
 
Takt jednotlivých jader se propadly ve třech případech na 1,5 GHz, další čtyři běžela na 1,2 GHz a jedno jádro snížilo svůj takt dokonce jen na 0,6 GHz. Telefonem zde bylo Vivo X100 Pro, které má poměrně solidní chlazení využívající vapor chamber. Znovu je ale dobré připomenout, že toto byl extrémní test, který nemusí příliš odpovídat realitě. MediaTek se brání, že ve skutečnosti Dimensity 9300 dosáhne mnohem lepších maximálních i průměrných výkonů než konkurence, pokud se otestuje správně. Srovnání s konkurencí zde totiž chybělo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama