reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron koupil Tidal Systems, bude mít vlastní SSD kontrolery

5.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Micron koupil Tidal Systems, bude mít vlastní SSD kontrolery
Micron Technology v pátek získal společnost Tidal System, která byla považována za slibný startup vyvíjející kontrolery pro SSD. Micron se tak již nebude muset spoléhat na řešení od jiných výrobců, což je jistě výhoda.
Micron si tak bude moci stavět kontrolery na míru pro své paměti, což je s rozvojem stále složitějších vícevrstvých pamětí velice důležité. Společnost Tidal Systems byla přitom založena teprve v minulém roce, ovšem stojí za ní Mike Lee a Cody Wu, kteří mají bohaté zkušenosti v potřebné oblasti. Vedli totiž vývoj SSD kontrolerů ve firmách Link-a-Media (LAMD) a SandForce/LSI, přičemž se jim mělo podařit za krátkou dobu vybudovat tým talentovaných lidí, jež k sobě přetáhli z firem LSI a Skyera. V Tidal tak stihli navrhnout již přinejmenším dva kontrolery pro NAND Flash, a to jeden pro PCI Express s podporou NVMe a druhý pro klasická SSD se SATA 6 Gbps.





Tidal Systems ve svých kontrolerech využívají jistou technologii Low Density Parity Check (LDPC), která má být velmi slibná a slouží ke korekci chyb v moderních pamětech NAND Flash vyráběných pokročilými procesy. Takové paměti mají velmi malé buňky, kvůli čemuž značně roste riziko chyb, zvláště když jde o buňky typu TLC, u nichž je třeba rozpoznávat hned osm stavů. Přitom se počítá i s buňkami QLC, které mají uložit čtyři bity, čili efektivní technologie pro korekci chyb rozhodně budou potřeba. V současnosti přitom podporuje technologii LDPC jen málo kontrolerů, jež vyrábí například Marvell, Intel a chystají se také verze od nezávislých firem jako Silicon Motion, ale jejich vývoj ještě zabere nějaký čas. Zato Tidal Systems je mají v podstatě hotové.

Micron Technology je zase známým výrobcem pamětí DRAM a NAND Flash, takže po akvizici Tidal Systems by měl být ve vývoji a výrobě SSD naprosto soběstačný. Firma tedy už dlouho na tomto poli spolupracuje s Intelem, ale potřebuje lépe a rychleji reagovat na konkurenci, a to především Samsung. Ten v poslední době zvyšuje tempo a díky svým novým pamětem V-NAND získává čím dál větší podíl na trhu s SSD. Samsung je rovněž velice oblíbeným výrobcem spotřebitelských SSD, a to včetně výkonných modelů pro PCIe, do jejichž řad nyní přibyl Samsung 950 PRO. Jde o vůbec první spotřebitelský model M.2 SSD s podporou PCI Express 3.0 x4 a NVMe, čili po všech stránkách moderní SSD schopné nabídnout propustnost až 2500 MB/s.

Je tedy dobré, že Micron investuje do vývoje SSD, však Samsung má před ním citelný náskok, stejně jako před Toshibou nebo SK Hynix.

Zdroj: KitGuru
reklama