reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Windows 10: plán upgradu pro podniky (Enterprise)

1.2.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft Windows 10: plán upgradu pro podniky (Enterprise)
Když letošního 21. ledna Microsoft oznámil možnost upgradu z Windows 7 a 8 zdarma a jejich podporu po dobu životnosti zařízení, běžní uživatelé se zaradovali. Ve velkých organizacích to ale bude trochu jinak.
Již představený model upgradu zdarma během prvního roku se týká jak individuálních uživatelů se základní verzí Windows 7 či 8, tak malých organizací s Windows 7 Pro a Windows 8/8.1 Pro. O průběžné podpoře Windows 10 a souvisejících službách se mluví jako o „Windows as a Service (WaaS)“. Uvedený scénář bezplatného přechodu se ale nevztahuje ani na Windows 7 Enterprise, které jsou obvyklé u velkých organizací, ani na Windows 8 Enterprise, které jsou podstatně vzácnější.

Protože však Microsoft chápe a vnímá specifické potřeby svých velkých uživatelů, představil jim určený scénář přechodu na Windows 10 i způsoby jejich následné podpory. Pro velké zákazníky bude nadále nejvýhodnější pokračovat v programu Windows Software Assurance, v jehož rámci bude samozřejmě možný přechod na Windows 10 Enterprise.



Pracovníci velkých podniků či úřadů potřebují kvůli udržení své produktivity pracovat zavedeným způsobem a velké organizace současně chtějí ochránit dosavadní investice do vlastních aplikací. To znamená jednak jejich konzervativní přístup ke změnám uživatelského rozhraní, jehož poměrně radikální změna se Microsoftu už „vymstila“ u Windows 8, jednak přísné požadavky na zpětnou kompatibilitu nového systému. Obecně panuje u tohoto typu uživatelů spíše skepse ke všemu příliš novému. Velké subjekty budou zkrátka vyžadovat, aby náklady přechodu byly co nejnižší a související změny co nejmenší.

Microsoft proto připravuje dva speciální režimy podpory pro Windows 10 pro velké organizace – stručně je lze popsat takto:
  • Long Term Servicing branches – bude zahrnovat podporu pro mission-critical systémy, která bude obsahovat všechny bezpečnostní a kritické záplaty, ale současně bude minimalizovat změny blokováním aktualizací zaměřených na rozšiřování funkčnosti. Bezpečnostní záplaty budou flexibilně distribuovány prostřednictvím Windows Server Update Services, které umožní správcům systémů kontrolu nad nimi pomocí aplikací pro správu systému jako je System Center Configuration Manager, nebo bude možné získávat příslušné záplaty pomocí Windows Update.
  • Current branch for Business – aktualizace rozšiřující funkce systému budou velkým organizacím distribuovány teprve tehdy, až bude jejich spolehlivost a kompatibilita dostatečně ověřena v segmentu běžných uživatelů. Správci systémů také budou mít možnost vybrané aktualizace přeskakovat a instalovat jen ty vybrané. Bezpečností záplaty pak budou distribuovány v obvyklých intervalech – tedy ve stejnou dobu jako běžným uživatelům.

Microsoft evidentně neponechává nic náhodě a dělá maximum pro to, aby s Windows 10 uspěl co nejlépe i v podnikové sféře. Je jen dobře, že při tom pozorně naslouchá svým uživatelům.

Zdroj: Microsoft
reklama