reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoftu utekly informace o rozšířeních pro Edge a stojí to za to

11.12.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoftu utekly informace o rozšířeních pro Edge a stojí to za to
Z Redmondu omylem (nebo záměrně?) unikly na web informace o rozšířeních pro jeho prohlížeč Edge. Jsou téměř totožné s rozšířeními pro prohlížeč Googlu Chrome. Dočkáme se jich už v nejbližší době?
Prohlížeč Microsoft Edge je nový prohlížeč Microsoftu, který je dostupný jen ve Windows 10. Původně měl být jedním z lákadel v novém redmondském operačním systému, ale zatím nezískal nějak významný podíl na trhu prohlížečů. Jedním z důvodů je i absence rozšíření (chcete-li doplňků). Microsoft vypustil Edge dost předčasně a pouze s minimem funkcí. Podpora rozšíření byla slibována do listopadové aktualizace Threshold 2. Ale Redmond tenhle termín nestihl.

Tradiční prohlížeč Internet Explorer postupně ztrácel (a ztrácí) svůj dříve dominantní tržní podíl ve prospěch konkurence v podobě Chromu od Googlu a Firefoxu od Mozilly. Mimochodem, dá se vůbec mluvit o trhu a tržním podílu, když jsou všechny prohlížeče dnes zadarmo? Ale zpět k tématu – Microsoft si je potíží Internet Exploreru samozřejmě vědom a cestou zpět na výsluní má být právě Edge.

Ten vznikl jako univerzální aplikace nad jádrem EdgeHTML. To vzniklo důkladným osekáním jádra Trident z Internet Exploreru. Přes palubu šel balast v podobě podpory zastaralých a překonaných webových standardů a technologií. Podle všeho to vypadá, že nové jádro je skutečně rychlejší než Trident a v testech slušně zatápí i konkurenci. Ale o úspěchu prohlížeče samozřejmě nerozhoduje jen jádro, ale celek. A tady právě rozšíření chybí nejvíc.


Logo Microsoft Edge


Ale zřejmě se blýská na lepší časy. Microsoftu buď nedopatřením, nebo možná záměrně unikly aktuální informace o rozšířeních pro Edge. A to včetně dvou ukázek. Na všechno přišel uživatel Twitteru s přezdívkou WalkingCat, který se formou tweetu okamžitě pochlubil a tahle zpráva se začala rychle šířit do světa. A jelikož unikl i kód obou rozšíření, bylo možné se podívat Edgi pod pokličku.

A objevilo se první (menší) překvapení – rozšíření v Edgi mají stejnou architekturu, jako mají rozšíření Chromu. Takže kód rozšíření je psán v Javascriptu a grafické rozhraní v HTML. Druhé (větší) překvapení – kód rozšíření pro obě platformy se liší skutečně jen ve velice nepatrných detailech. Takže rozšíření z Chromu by měla jít velmi snadno přepsat pro Edge. Takže nový prohlížeč Microsoftu zřejmě lehce získá spousty osvědčených rozšíření určených původně pro konkurenci od Googlu.

Tentokrát to vypadá, že v Redmondu zvolili tu nejméně komplikovanou a zároveň nerozumnější cestu. Pokud se vše potvrdí v nějaké nové verzi Edge již s podporou rozšíření, mohly by nový prohlížeč čekat lepší zítřky, než je současné balancování fakticky na okraji zájmu. Na webu se už spekuluje, že nová verze Edge s podporou rozšíření je na spadnutí, ale oficiálně o tom zatím ze strany Microsoftu nepadlo ani slovo.

Po absenci podpory rozšíření pro Edge v listopadovém upgradu Threshold 2 se dokonce uvádělo, že takhle funkce dorazí až v dalším upgradu Redstone počátkem příštího června. Ale Microsoft potřebuje získávat uživatele pro svůj prohlížeč i zprostředkovaně i pro celý ekosystém co nejdřív, takže se asi nikdo nebudeme divit, když nová verze Edge dorazí už brzy k insiderům na testování.

Kolem Edge je ostatně poslední dobou živo. Nedávno k němu upoutal Microsoft pozornost, když oznámil uvolnění javascriptového jádra Chakra z Edge – tedy ono není jen v něm – jako open source (více zde). Uvidíme, jestli všechny tyhle poslední aktivity Redmondu pomohou novému prohlížeči získat výraznější tržní podíl.

AKTUALIZACE: Tak ledy se hýbou – AdBlock už oznámil, že rozšíření AdBlock Plus pro Edge bude brzy k dispozici (coming soon).

Zdroj: Windows Central, Thurrott
reklama