reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Vortex: herní PC ve stylu Mac Pro

8.1.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI Vortex: herní PC ve stylu Mac Pro
Společnost MSI se rozhodla postavit výkonné herní PC s využitím válcové skříně, díky čemuž připomíná počítače Apple Mac Pro. Obsahovat přitom může dvě výkonné grafické karty, které bude chladit jistým systémem Silent Storm.
Počítače Apple Mac Pro v nové podobě byly představeny již v roce 2013, kdy nabídly až 12jádrové procesory Xeon a grafiky řady AMD FirePro. MSI Vortex není ale pracovní stanice s tak čistým designem. Jde o herní počítač, čemuž odpovídá i zpracování jeho skříně se sice válcovým tvarem, ale ostrými rysy, logem MSI Gaming Series a červením podsvícením.





MSI tento počítač řadí ještě mezi SFF (Small Form Factor), což je takové neurčité označení pro menší desktopová PC. Přesto se ale do něj vejde vedle základní desky s procesorem Intel Skylake také dvojice karet NVIDIA GeForce GTX 980 v SLI (nejvýkonnější verze). Tyto komponenty bude chladit systém Silent Storm, který MSI označuje za "360° technologii pro proudění vzduchu". Jde prostě o jeden velký radiální ventilátor umístěný v horní části skříně, který z ní bude tahat vzduch a vyfukovat jej nad sebe skrz ventilační otvory. Vzduch tak bude nasáván dole a bude nucen projít skrz mohutné žebroví jinak pasivních chladičů grafických karet, jak ukazuje následující obrázek. Z něj a ani z popisu chlazení není jasné, jak bude chlazen procesor.

Můžeme si všimnout, že obrázek ukazuje ještě něco, co vypadá jako mřížka malého ventilátoru, který by uvnitř mohl napomoci k chlazení procesoru. A také je patrné, že grafické karty neodpovídají desktopovým verzím, ale spíše MXM modulům. Půjde tedy o mobilní GTX 980, tedy o téměř stejně výkonnou obdobu desktopové karty s tímto čipem. Tu již využívají nové hi-end herní notebooky.





Zmíněné GeForce GTX 980 SLI bude obsahovat nejlepší verze, přičemž tu je ještě možnost zapojit dvě GTX 970 nebo GTX 960. MSI si pak nepřekvapivě vybralo procesor Intel Core i7-6700K a slibuje podporu až 64 GB operační paměti a dvou PCI-e 3.0 x4 M.2 SSD zapojené v "Super RAID 4", jak MSI nazývá RAID 0.

MSI slibuje, že chlazení Silent Storm dokáže pracovat v klidu při 23 dB hlučnosti a v zátěži to bude 37 dB, což není zase tak moc. Bez praktické ukázky si ale stejně představu neuděláme. Co se týče další výbavy, k dispozici budou celkem čtyři USB 3.1 (i typ C s Thunderboltem) a také dva porty HDMI plus dva mini DisplayPort.

MSI Vortex přijde na trh někdy v druhé čtvrtině roku s cenou od cca 2000 USD.

Zdroj: KitGuru
reklama