reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová doba, krabicový Titanfall 2 nenabídne nic kromě kódu

20.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Nová doba, krabicový Titanfall 2 nenabídne nic kromě kódu
Začalo to hrou Metal Gear Solid V a pokračuje novým Titanfall 2. Pokud si koupíte krabicovou verzi hry, získáte tím v podstatě jen onu krabici. Nenachází se v ní žádný nosič s hrou či čímkoliv jiným.
Titul Metal Gear Solid V z minulého roku se rovněž dostal na trh i v krabicové verzi, která obsahovala fyzické médium. Šlo ale o pouhé datové CD, na němž byl několikamegabajtový soubor, který zajistit stažení potřebných dat a instalaci hry. Nyní nás už nic takového nepřekvapí, ovšem distributor hry Titanfall 2 to posunul na vyšší úroveň, za níž už je pouze celkové zrušení krabicových verzí her. Jak je hned vedle titulu uvedeno, krabice neobsahuje žádný nosič: “Download ONLY / No Disc Included”.





Je to jen další doklad vymírání optických nosičů a mechanik, které si řada lidí do nového počítače ani nekoupí a čím dál rychleji mizí také z nabídky notebooků. Je to ostatně logický vývoj a pokud by měli prodejci her do krabice přidávat několik DVD či jedno/dvě Blu-ray se všemi daty, jistě by se to promítlo do nákladů. Otázka ale je, jaký smysl pak má prodej krabicových verzí her, které v sobě mají pouze klíč a jinak vůbec nic. Vhodné jsou tak leda k vystavení do knihovny (nebo herovny?).

Dnes už se také posunul význam různých deluxe či sběratelských edicí her, které byly dříve prodávány třeba s mapami, plakáty, figurkami a jinými drobnostmi a lidé si je pořizovali pro vytvoření vlastní ceněné sbírky. Jenomže dnes už to znamená spíše takovou verzi hry, která obsahuje celý "Season Pass" pro dodatečná DLC a jiné zboží, které je veskrze digitální. Ani pak lidé nedostávají nic hmatatelného a otázka do budoucna je, jak daleko tato snaha výrobců her ještě zajde a co budou zákazníci ještě schopni akceptovat. Už dlouho se objevují nespokojené hlasy stěžující si na již běžnou praxi, dle níž jsou i AAA tituly rozkouskovány na hlavní část a další DLC, ať už jde o další epizody nebo třeba výbavu do hry. Dříve se přitom běžně objevovaly datadisky, s nimiž vývojáři přišli až poté, co se původní titul na trhu uchytil a samotní hráči byli na pokračování natěšení. Nyní se takové "datadisky" objevují už i v ten samý den, co byl na trh vyslán hlavní titul. Jde o nenáviděné tzv. "day one DLC", v jejichž případě za nimi nelze vidět nic jiného, než snahu z nás vymačkat co nejvíce peněz.

Když se ale vrátíme ke krabicovému Titanfall 2 a jiným takto distribuovaným hrám, je tu ještě jeden úhel pohledu, a to ze strany samotných vývojářů. Ti se totiž takto nemusí řešit, jestli mají hru rozdělit na několik DVD, nebo se spolehnout na to, že už jsou rozšířeny mechaniky Blu-ray. DVD disků bude potřeba více, ale mechaniku pro Blu-ray zase nevlastní tolik lidí. Pak je ještě možnost hru nakopírovat na flash disk, ovšem to je asi nejnákladnější způsob, i když z hlediska kompatibility nejvhodnější. Na druhou stranu, kvalitně vylisované optické médium by také mělo podstatě překonat životnost dat uložených v pamětech NAND Flash na levném flash disku.

Rozhodnutí distribuovat krabicové hry bez nosiče se pak jeví jako logické, a to zvláště z toho důvodu, že tento trh už stejně mizí. A jak to vypadá, kvůli verzím jako je tato už asi brzy zmizí úplně.

Zdroj: Extremetech
reklama