reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA se konečně usmířila se Samsungem

4.5.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA se konečně usmířila se Samsungem
Věčné spory společností NVIDIA a Samsung utichají, a to ne u soudu, jak bylo v předchozích letech obvyklé. Firmy se totiž dokázaly dohodnout i bez jeho přičinění, takže to vypadá, že se nakonec dokázaly usmířit.
V posledních letech jsme si mohli číst o tom, jak se NVIDIA soudila se Samsungem o to, kdo vynalezl moderní GPU přičemž Samsung zase kontroval žalobou ohledně paměťových technologií. Zajímavé je, že v obou těchto případěch iniciátor sporu prohrál. Spory se ale táhnou již od roku 2014, kdy NVIDIA zažalovala vedle Samsungu i firmu Qualcomm, ale v jejím případě byl spor rychle urovnán, zatímco se Samsungem se žalovací kampaň táhla dodnes.





Mezinárodní obchodní komise v USA se už chystala rozhodnout v případě žaloby Samsungu na NVIDII, která se týkala právě GPU. Konkrétně šlo o čipy použité v tabletech NVIDIA Shield, v jejichž případě prý byly porušeny tři patenty firmy Samsung. Ten přitom již dříve prohrál první kolo tohoto sporu, které se odehrálo ve Virginii. Samsung také uvedl, že patenty se týkají základního designu čipových obvodů, díky němuž mohou GPU "být menší, rychlejší a celkově lepší". To přináší vyšší výkon pro zákazníky a nižší náklady pro výrobce. NVIDIA namítala, že Samsung pouze účelově oprašuje staré technologie, které sám dnes ani nepoužívá, ale hrozilo jí, že budou zakázány prodeje některých jejích produktů. To by se mohlo v důsledku týkat i firemních zákazníků NVIDIE, jako je Biostar, Jaton nebo EliteGroup.

Nakonec se ale firmy dokázaly dohodnout, což znamená, že se přestanou projednávat veškeré žaloby u amerických soudů stejně jako u Mezinárodní obchodní komise. V rámci dohody si firmy začnou licencovat některé technologie, ale to se týká pouze několika, takže nejde o širokou vzájemnou výměnu patentů. Další detaily ohledně této dohody se firmy rozhodly nezveřejňovat a je pravděpodobné, že její součástí je i finanční vyrovnání.

Zdroj: Bloomberg
reklama