reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průměrný výkon rychlonabíjení smartphonů vzrostl na 34 W, Apple na chvostu

27.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Průměrný výkon rychlonabíjení smartphonů vzrostl na 34 W, Apple na chvostu
Podpora rychlého nabíjení se u telefonů stále zlepšuje a maximální hodnoty mohou dosahovat i 240 W. Průměr však pro začátek letošního roku dosáhl 34 W, přičemž hluboko pod ním je Apple. Není tam pochopitelně sám.
Moderní smartphony postupně přináší stále rychlejší a rychlejší nabíjení. To pochopitelně můžete, ale nemusíte využívat, přičemž to závisí také na samotné nabíječce a kabelu. Výrobci zvyšují max. rychlosti nabíjení, a tak např. realme už nabízí GT Neo 5 s podporou nabíjecího výkonu 240 W. Společnost Counterpoint Research přišla se zajímavou statistikou, která tyto změny nejvyšších rychlostí nabíjení porovnává, a máme tu několik zajímavých ukazatelů.
 
Nabíjení Apple iPhone
ilustrační foto, autor: www.Pixel.la Free Stock Photos, CC0, přes Wikimedia Commons
 
První graf ukazuje nejrychlejší dostupné nabíjení na trhu a vidíme, že před 5 lety ho nabízelo Oppo, přičemž šlo o 50 W. Zde jen podotkněme, že Apple ani Samsung se k této hodnotě dosud nepřiblížil. 3 roky zpátky to bylo Xiaomi, které představilo 120W nabíjení a teprve rok 2022 přinesl další zrychlení. Šlo "jen" o 150W nabíjení od realme, ale poté to nabralo rychlý spád a nyní jsme na 240 W, přičemž už se ukazují prototypy nebo oznamují koncepty s 300W nabíjením (Redmi i Oppo).
 
Rychlost nabíjení smartphonů
 
Pokud se podíváme na průměrné maximální rychlosti nabíjení u jednotlivých značek (průměr z max. výkonů nových telefonů daných značek), tak vidíme, že na počátku roku 2018 byla tato hodnota napříč trhem 18 W, letos se na počátku roku dostala na 34 W. Zatímco tehdy byl Apple se svou 18W nabíječkou přesně v průměru, letos je se svými 20 W beznadějně na chvostu. Jeho největší konkurence, jihokorejský Samsung, na tom ale není o moc lépe, ten s průměrnými 23 W také moc nezáří. Pod průměrem je ještě Motorola, která tradičně patří rovněž k nejpomalejším. Ta se dostala na nepříliš vysokých 31 W.
 
Rychlost nabíjení průměr
 

Pokud půjdeme výše, máme tu realme, u něhož je tato pozice poněkud překvapivá, neboť 2krát přinesl nejrychleji nabíjející se mobil a nyní drží i titul nejrychleji nabíjejícího se telefonu. V jeho případě tu máme průměr 38 W. Další čínští výrobci jsou těsně u sebe. Máme tu Oppo se 49 W, vivo a Xiaomi s 51 W a titul nyní drží Honor, který se dostal na 52 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama