reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Suppressor: podsvícená a programovatelná

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Suppressor: podsvícená a programovatelná
CM Storm Suppressor je název nové podsvícené klávesnice, která je vybavena vlastní pamětí a několika speciálními tlačítky. Nejen ta mohou provádět makra a jiné příkazy, které do paměti dnes testovaného modelu uložíme.
Kapitoly článku:
Klávesnice se prodává samostatně, tedy bez myši, a jako taková je i dražší než set Octane. Mělo by tak jít o kvalitnější produkt s bohatší nabídkou. Ta zde nespočívá v několikabarevném podsvícení kláves, ale v možnosti jejich programování. Podsvícení je tu také, ale jen v bílé barvě.


- klikněte pro zvětšení -

Herní klávesnice přišla zabalená ve třech kusech, které si doma dáte dohromady. Nutné je připojit k ní USB kabel (klasický USB - mini USB) a pak můžete ještě případně přimontovat podložku pod zápěstí. Píši přimontovat, protože je nutné využít křížový šroubovák. Podložka pak částečně překryje spodní část klávesnice.



Model
CM Storm Suppressor (SGK-3002-KKMF1)
Rozměry
486 x 189 x 34 mm
Hmotnost
975 gramů
Rozhraní
USB 2.0 (odpojitelný kabel)
6-key rollover
Extra tlačítka
5 tlačítek M
5 programovatelných profilů uložených ve 128kB paměti
max. 15 maker v jednom profilu
Podsvícení
bílé
Dotazovací frekvence
1000 Hz


Zpracování klávesnice Suppressor

 
Tělo této klávesnice je při srovnání s Octane jednodušší, neboť v sobě nemá tolik rýh, záhybů a podobně a dle mého názoru vypadá lépe. Je také pevnější a i při zkroucení drží pevně pohromadě, což se klávesnici Octane moc nedaří. V ostatních ohledech je ale zpracování velmi podobné, stejně jako pocit a komfort při psaní. Ten se skutečně nedá srovnávat s těžkými mechanickými klávesnicemi.


- klikněte pro zvětšení -

I zde bohužel narazíme na to, že popisky kláves jsou velmi málo kontrastní a snadno zaniknou, takže i za dne bude lepší mít klávesnici podsvícenou. Předpokládám přitom, že na popisky skutečně potřebujete vidět, jinak byste si těžko pořizovali podsvícenou klávesnici. Cooler Master využil především matný černý plast, a to jak pro klávesnici, tak pro její podložku. Ovšem nalezneme tu i pruh lesklého plastu nad řádkem vrchních tlačítek.



Rozložení hlavních kláves je stejné jako u Octane, čili i Suppressor se prodává v našich obchodech v US verzi, tedy bez českých popisků a její Enter je jednořádkový. Díky tomu mohou být obě klávesy Shift i Backspace dlouhé. Máme tu ale navíc speciální programovatelné klávesy, nebo spíše tlačítka. Ta jsou totiž nižší a větší než klasické klávesy, je jich 5 s označením M1 až M5 a všechna jsou v jednom sloupci na levé straně. Cooler Master uvádí, že klávesnice má paměť pro až 5 profilů a 75 maker, z čehož vyplývá, že by měla být schopná uložit speciální funkce také pod normální klávesy a ne jen tlačítka M.

Přepínání mezi profily zajistí kombinace kláves Fn + 1 až 5, přičemž to platí pouze pro pravý Fn a číslovky v hlavní části klávesnice. Fn + ~ pak klávesnici přepne do normálního režimu.



Vedle toho jsou tu i 3 další speciální tlačítka, která poslouží pro ovládání multimédií. Najdeme je nad numerickou částí a jde o skok dozadu, přehrát/pauza a skok dopředu. V našem případě bohužel byly čepičky prvních dvou tlačítek stejné, ale to je samozřejmě pouze vada konkrétního kusu.

Speciální funkce jako obvykle mají i funkční tlačítka F, a to s využitím přepínačů Fn. V případě kláves F1 až F3 jde o nastavení podsvícení (zapnout/vypnout a intenzita), F4 vypne zvuk, F5 a F6 nastaví hlasitost a konečně F7 vypne klávesu Windows, která zde zbyla pouze jedna pro otevření Start menu. USB konektor pro připojení klávesnice najdeme v šikmé zadní části nad klávesou Pause.



Spodní část klávesnice má v sobě plástvovitou strukturu tvořenou lesklými šestihrany, ale ta je zde pouze pro efekt. Praktický význam ale má celkem 6 gumových nožek, přičemž 4 jsou na samotné klávesnici a dvě na konci vyklápěcích nožek.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud budete chtít nasadit také podložku pod zápěstí, připravte si křížový šroubovák. Cooler Master přitom doporučuje plastové packy nejdříve nacvaknout do samotné klávesnice, pak přiložit podložku a tu k packám přišroubovat. Proč, to poznáte, až když budete chtít podložku ze svého uložení vycvaknout. Ono to totiž dost dobře nejde a hrozí zlomení pacek. Výhodou ale pak je, že podložka vám sama o sobě třeba při přenášení klávesnice nevypadne.



Z bočního pohledu na klávesnici je vidět, že tlačítka M jsou o něco níže než ostatní klávesy, a díky tomu na ně můžeme pohodlně dosáhnout malíčkem i ze základního postavení prstů na klávesách ASWD. Možná by ale bylo lepší, kdyby mezery mezi nimi byly podobné jako u hlavních kláves. Díky tomu by je bylo možné hmatem snadno rozlišit od sebe.




Příslušenství


K této klávesnici také dostaneme příslušenství, ale o tom jsme si již pověděli v textu výše. Jednak to je nezbytný kabel s konektory USB a mini USB pro připojení klávesnice, pak tu jsou plastové packy se šroubky pro připevnění podložky pod zápěstí a nakonec manuál, z nějž se tedy nedozvíme o funkcích klávesnice vůbec nic. Tyto informace jsou až na samostatných listech, které tedy byly v balení pro jistotu dva.



Žádné CD se softwarem tu tedy není, ale v dnešní době ani není potřeba. Stačí si stáhnout příslušnou aplikaci Application Software (v našem případě ve verzi V1.3.8) ze stránek výrobce.
reklama