reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Corsair Vengeance K95: téměř dokonalá

30.12.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance K95: téměř dokonalá
Herní periferie Corsair řady Vengeance se už na trhu zabydlely a nabízena je řada myší s podložkami, klávesnic a také headsetů. My se dnes podíváme na pokračovatele klávesnice K90, čili model K95, jenž má nabídnout podstatně vyšší kvalitu.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Osobně mám s klávesnicí Corsair Vengeance K95 veskze kladné zkušenosti. V základu jde o kvalitní mechanickou klávesnici vybavenou tlačítky Cherry MX Red. Ta mají lehký lineární stisk, na nějž si uživatel, který předtím poznal jen hybridní membránové klávesnice, bude muset zvykat. Stisk bude o poznání lehčí a hmatová odezva jiná, což jistě přispěje k vyššímu počtu překlepů. Za zmínku stojí také to, že klávesnice je z levé strany nastavena o modul s programovatelnými klávesami, což vás bude trochu nutit posouvat ruce doleva a přispěje to k dalším překlepům. U mě to třeba ze začátku znamenalo neustálé mačkání Caps Locku. Jenomže už za hodinku či dvě jsem i zvykl.

Programovatelné klávesy jsou zde umístěny o cca 2 milimetry níže, než je hlavní pole kláves, díky čemuž je ihned poznáte po hmatu, ale k tomu by bohatě postačila už široká mezera. Vysoký počet a uspořádání kláves G nám také umožní zapomenout na klasické ASDW a namísto toho využít třeba klávesy G10, G11, G12 a G8 jako šipky. Výhodou je to, že klávesy G jsou zarovnané do mřížky, takže se mezi nimi můžete velmi snadno a rychle orientovat po hmatu, což je v akčních hrách neocenitelné.




- klikněte pro zvětšení -


V jiných hrách, třeba simulátorech nebo MMORPG, zase oceníme jejich velký počet, který je navíc umocněný třemi profily, mezi nimiž se můžeme rychle přepínat. Corsair toto navíc podporuje ještě podsvícením, které si můžeme v rámci možností přizpůsobit svým potřebám a u každého profilu si můžeme vybrat, která klávesa bude podsvícena a která ne.

V ostatních ohledech je podsvícení stejně kvalitní jako u jiných mechanických klávesnic. Vzhledem ke konstrukci tlačítek Cherry MX a poloze světelné diody je podsvícena vždy jen polovina čepičky, v tomto případě ta horní. Corsair tak do horní polohy logicky umístil popisky, ale ne vždy ty hlavní, jak ukazují čísla v hlavní části klávesnice. Nezbývá proto než se těšit na novou generaci tlačítek Cherry MX, jež slibují tento handicap odstranit. Ty má shodou okolností poprvé přinést v koncovém produktu na svět právě Corsair.




- klikněte pro zvětšení -


Odpor při stisku pak jednoznačně odpovídal tlačítkům Cherry MX Red, čili šlo o cca 45 gramů. Po zatížení již pružinka klávesy povolila a zaznamenal se stisk. Celkový zdvih klávesy je mimochodem jako obvykle 4 mm, ovšem stisk je zaznamenán již v polovině zdvihu.

A nakonec co se týče 20-kro, čili uváděné možnosti zaznamenat až 20 stisknutých kláves najednou, pak po využití všech prstů na rukou mohu říci, že na ghosting si stěžovat nebudete. Do dvaceti jsem se pochopitelně nedopočítal, protože prsty na nohou jsem zapojit nezkoušel.


Závěrečné hodnocení


Herní klávesnice Corsair Vengeance K95 je více než důstojným pokračovatelem klávesnic Corsair Vengeance K60 a K90. Osobně ji vidím jako jednu z nejlepších herních klávesnic dneška, a to především díky její vysoké funkčnosti vycházející i z nekomplikovaného designu.




Ocenění TREFA získává klávesnice Corsair Vengeance K95
za provedení, výbavu a podsvícení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Ve zkratce - Vengeance K95 nám přinese mechanická tlačítka včetně 18 programovatelných kláves G, přičemž každou klávesu si můžeme individuálně rozsvítit, což je výjimečná a užitečná funkce. Kromě toho dostaneme velmi dobře zpracovanou podložku pod zápěstí, průchozí USB port, ovládání hlasitosti zvuku a také 4 tlačítka pro ovládání multimédií.

Klávesnice má vlastní paměť a můžeme ji programovat i bez využití softwarové aplikace. Celkově tak jde o po všech stránkách praktický a velmi dobře provedený kus hardware, na němž je těžké hledat slabiny. Cena je sice vyšší, ale na mechanickou klávesnici s podsvícením a tolika klávesami navíc je naprosto adekvátní. Hodnotím ji tak velmi kladně a uděluji ji ocenění TREFA Světa hardware.


Plusy


+ Mechanické klávesy s individuálním podsvícením
+ 18 programovatelných kláves a vnitřní paměť
+ Odolné tělo a dobře zpracovaná podložka pod zápěstí
+ Průchozí USB 2.0, multimediální tlačítka, ovladač hlasitosti
 
 

Minusy


- Škoda že jen Cherry MX Red
- Není nabízena CZ verze
 

Cena v době testování: cca 3.400 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice Vengeance K95 děkujeme firmě Corsair

Corsair

----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair Vengeance K95 gaming keyboard is more than a worthy successor to the Corsair Vengeance K60 and K90 models. In my opinion it ranks among the best gaming keyboards of present market thanks to its high practicality as a consequence of simple and functional design.

In short, Vengeance K95 offers mechanical Cherry MX Red buttons including 18 programmable G keys, while each of the key can be individually lit up, which is an exceptional and also useful function. Next, it also has very well designed wrist rest, one pass-through USB port, volume roller+mute button and four other multimedia buttons.

The keyboard also has its own memory for profiles and we can program it even without the supplied software application. In all respects it is a practical and very well designed piece of hardware without any significant weakness. It is not cheap though, but none of the mechanical keyboards with backlit keys and programmable buttons are. Personally, I am very glad to award it with our TREFA prize.
Jak hodnotíte klávesnici Corsair Vengeance K95?
V anketě šlo hlasovat od 30.12.2013 do 12.12.2014. Počet hlasujících: 6
Výborná83 %
Průměrná17 %
Špatná0 %
reklama