reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Referenční GeForce GTX 980 na světě

15.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Referenční GeForce GTX 980 na světě
V posledních dnech se mluvilo spíše o kartě GeForce GTX 970, a tak je nyní již řada na výkonnější model NVIDIA GeForce GTX 980, který přijde i v podobě referečního modelu. Vedle toho se objevily i informace o GeForce GTX 960.
Co se týče grafické karty NVIDIA GeForce GTX 970, pak ta by referenční design neměla dostat, protože pro ni výrobci prý mohou využít starší návrhy PCB využité pro grafické čipy GK104 z předchozí generace. V případě výkonnější GeForce GTX 980 to ale evidentně již neplatí.





NVIDIA si tedy připravila referenční design s klasickým chladičem, který nejspíše budou následovat i upravené verze s výkonnějšími chladiči a třeba i vyššími takty, ale na ně si ještě chvíli počkáme. Nejdříve se můžeme podívat na srovnání PCB karet GeForce GTX 980 a GeForce GTX 780 Ti.





Karty evidentně využívají odlišná PCB a na první pohled je vidět, že nový čip GTX 980 (GM204) je menší než GTX 780 Ti (GK110), ačkoliv by mělo jít o výkonnostně srovnatelné soupeře. Dále tu máme osm paměťových čipů GDDR5, čili GTX 980 opravdu využije 256bitové rozhraní. Na nižší spotřebu v porovnání s GK110 pak ukazuje i výbava napájecích konektorů PCIe. GTX 980 má dva šestipinové pro 4+1fázové napájení, zatímco GTX 780 Ti jeden šestipinový a jeden osmipinový a o fázi víc.

Tyto nové Maxwelly by tedy neměly trhat výkonnostní rekordy, ale spíše využijí výhod své architektury. Jde stále o 28nm čipy, neboť pokročilejší 20nm proces firma TSMC ještě neodladila. Firmy NVIDIA i AMD přitom počítaly s tím, že 20nm proces už bude připraven a je tedy pravděpodobné, že až skutečně bude, na trh se konečně dostanou karty, jež posunou hranici výkonu zase o něco dále.





Vypadá to také, že GeForce GTX 980 a GTX 970 nebudou jediné nové Maxwelly, jež se v tomto období objeví. Na trh se má dostat i nová GeForce GTX 960, jejíž cena se bude pohybovat pod 300 USD a karta by se na trh měla dostat v druhé polovině října. Dvojice výkonnějších karet Maxwell však bude představena tento týden v pátek při příležitosti akce Game24.

Co se týče specifikací GTX 960, zatím není známo vůbec nic. Logicky ale můžeme očekávat specifikace, které kartu zařadí mezi GeForce GTX 750 Ti a GTX 970. Jenomže tyto karty využívají 640 a 1664 shaderů a to je velký rozsah, takže zatím toto téma necháme být.

Zdroj: techPowerUp, Videocardz
reklama