reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmap Intelu slibuje Skylake-X a Kaby Lake-X

2.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Roadmap Intelu slibuje Skylake-X a Kaby Lake-X
Server Benchlife zveřejnil novou roadmap firmy Intel, která se týká různých rodin procesorů Intel pro běžné spotřebitele. Patří mezi ně i Skylake-X a Kaby Lake-X chystané na druhýá kvartál příštího roku. O jaké procesory jde?
Nejde o žádnou novou rodinu procesorů, ale o nástupce ještě aktuálních Haswell-E a zbrusu nových Broadwell-E, které jsou z nějakého důvodu v roadmap uvedeny jako SKL-X a KBL-X, čili Skylake-X a Kaby Lake-X. Jsou součástí řady X, která značí HEDT (High End Desktop) procesory a pak tu jsou klasické desktopové procesory S. Když se u nich na chvíli zastavíme, tak je vidět, že někdy v listopadu mají nastoupit Kaby Lake, zatímco se stále budou prodávat desktopové Broadwell, čili první 14nm generace, zatímco Skylake budou nahrazeny. Proč tomu tak bude?





Z procesorů řady S totiž dosud jediné dva, a to Core i5 5675C a Core i7 5775C z generace Broadwell, nabízí grafické jádro Intel Iris Pro. Skylake pro tyto procesory nepřinesly náhradu a jak to z roadmap vypadá, nepřinesou ji ani Kaby Lake, které se tak vesměs spolehnou na iGPU bez eDRAM (L4 cache). Broadwell-S tak budou mít ze všech typů procesorů své generace nejdelší životnost na trhu, ačkoliv jich je tak málo.





Novinkou v roadmap Intelu jsou ale právě nové procesory v řadě X, jež se mají objevit už rok po nástupu Broadwell-E, čili prostě za rok. Zajímavé je, že tu jsou současně Skylake-X i Kaby Lake-X, pokud máme dodržet označení uvedené v časové ose (že by se Intel rozhodl je přejmenovat, aby je lépe odlišil od xeonových rodin EP a EN?). Mezi těmito procesorovými generacemi přitom nemá být velký rozdíl a je otázka, co je bude odlišovat, když mají nastoupit ve stejnou dobu a půjde v obou případech o 14nm čipy.

Dle zdroje zprávy by Skylake-X měly být prostě nástupci Broadwell-E (Core i7 Extreme pro LGA 2011 v3) využívající nový socket LGA 3647, ale to není vůbec jisté. Kaby Lake-X by rovněž měly být určeny pro nadšence, ale ty "méně nadšené", jimž bude stačit socket LGA 1151 a odemčený procesor (ekvivalent dnešních Core i7 6700K a Core i5-6600K). Z toho vyplývá, že by se odemčené desktopové procesory vymanily z řady desktopových S a staly se součástí HEDT platformy, nebo alespoň tak to z našeho pohledu vypadá. Znamená to snad, že by Kaby Lake-X nabídly i více jader než řadové Kaby Lake-S, aby mohl Intel lépe zachytit nástup osmijádrových AMD Zen?

Jisté je jen to, že nová roadmap je spíše matoucí než vysvětlující, ale s tím se nedá nic dělat, když neznáme kontext.

Zdroj: Benchlife
reklama