reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot ODOI napodobuje lidskou chůzi a postoje

1.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot ODOI napodobuje lidskou chůzi a postoje
Konstruktér Fabrice Noreils vyvinul robota ODOI, který dokáže vyjadřovat svými postoji emoce, jako to dělají lidé. Robot byl vyroben s cílem, aby byly jeho pohyby celkově co nejpřirozenější a podobné těm našim.
V budoucnu se čím dál víc budeme všude setkávat s roboty. Ať už se bude jednat o roboty, kteří budou mít za úkol pečovat o staré a nemocné lidi, o roboty, kteří zákazníkům v obchodě pomohou vybrat to správné zboží, nebo jen o jednoduché robotické hračky pro děti. Lidé se ale cítí jistěji, když je takový robot podobný člověku a když se zvládne i podobným způsobem pohybovat.

Lidé svými pohyby totiž dávají najevo emoce a nálady a pohybují se dost specifickými způsoby - pokud toto robot nedělá, působí o dost chladněji. K tomu, aby byli roboti schopní se pohybovat stejně přirozeně jako člověk, je ještě dlouhá cesta. Konstruktér v robotice Fabrice Noreils pracuje na robotovi, který dokáže napodobit lidské pohyby, postoje a gestikulaci. Noreils k tomu využívá technologii 3D tisku, protože ta umožní podle jeho vlastního návrhu vyrobit rychle jakoukoliv součástku. Robot je pomocí 3D tisku vytisknutý téměř celý, jedinou výjimkou je hliníková součástka, která je tam namísto pánve - ta musí být pevnou podpěrou.




Tento humanoidní robot je 90 centimetrů vysoký a momentálně se nachází ve fázi, kdy je vyrobena pouze robotická kostra, která svou chůzí napodobuje člověka a je schopná pohybovat svým trupem i končetinami s klouby. Projekt se nazývá ODOI a Fabrice Noreils pro robota plánuje i převleky vyrobené 3D tiskem, které této kostře dodají různé vzhledy - podle toho, pro co bude robot určen. Fabrice Noreils podle svých slov chce, aby tento robot střední velikosti byl považován za kousek umění. Slavní designéři si totiž budou moct vzít na starost jeho zevnějšek a přizpůsobit ho požadavkům lidí. Za tímto účelem už spolupracuje s umělcem Dacostou Bayleyem - pěkný vzhled bezpochyby zvýší i prodejnost robota.


Ve videu je však patrné, že robot ODOI bude potřebovat ještě spoustu vylepšení, aby jeho pohyby byly o něco energičtější, plynulejší a lidštější. Zatím zvládne dva typy chůze, a to přímou chůzi a chůzi se zatáčením. Chůze a pohybování se přirozeným lidským způsobem však není jedinou věcí, kterou ODOI umí. Fabrice Noreils se zaměřil i na studium toho, jak lidé pomocí postojů vyjadřují svou náladu a naučil to i svého robota.

Tento malý robot tak dokáže podle algoritmů vyjadřovat například to, že se nachází v hluboké depresi. Depresivní robot chodí doslova se svěšenými rameny a hlavou a jen sem tam na diváka smutně koukne. Jeho chůze je pomalejší a kroky kratší.


Robot ale naopak dokáže vyjadřovat i spokojenost. Vypadá při tom naprosto uvolněně a sebevědomě. ODOI si dá jednu ruku v bok a tou druhou se uvolněně opře o zeď, přičemž si ještě nezapomene zkřížit nohu přes nohu. Pokud na sobě bude mít takto robotická kostra ještě nějaký povrch, bude tento postoj vypadat skutečně přesvědčivě. Podle Noreilse takovéto postoje dokážou ve vhodném okamžiku diváky naprosto ohromit. V současné době se pracuje i na dalších pozicích, jako je sezení, vstávání, překonávání překážek a nošení věcí.


Nejedná se o první počin Fabrice Noreilse, rok zpátky totiž představil nižší verzi tohoto humanoidního robota a svůj 65centimetrový výtvor pojmenoval Artbot. Tento robot byl také vyroben pomocí technologie 3D tisku, která konstruktérům otevírá nové možnosti. A zde taktéž využil studie o lidském pohybu.

Z ostatních známých humanoidních robotů stojí určitě za zmínku robot Atlas od Boston Dynamics, který se ale místo na vyjádření emocí pomocí postojů zaměřuje spíš na svou praktičnost a překonávání obtížného terénu.

Zdroj: 3ders.org

reklama