reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotičtí plazi budou špehovat živé ještěry

30.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotičtí plazi budou špehovat živé ještěry
Švýcarský federální technologický institut vyvinul robotické plazy, kteří mají za úkol pořizovat unikátní záběry skutečných zvířat. Roboti jsou tak přímo uzpůsobeni k pohybu ve venkovním prostředí.
Robotika nabízí mnoho možností, pro náročné práce se například vyvíjejí robotické exoskeletony, které lidem ulehčí práci. Je možné se setkat s pokročilými humanoidními roboty, ale i se stroji, které se svým vzhledem či schopnostmi podobají zástupcům ze zvířecí říše. Švýcarský federální technologický institut v Lausanne se pustil do projektu, který měl za cíl vytvořit robotického plaza, jenž slouží k natáčení skutečných ještěrů.

Tento roboplaz vznikl pro BBC One, aby mohly být natáčeny záběry plazů ve volné přírodě. Tvůrci pořadu Spy in the Wild chtěli zabírat živočichy více zblízka v jejich přirozeném prostředí a místo použití skrytých kamer se spojili se švýcarským institutem a požádali ho o pomoc.


Vědci z institutu pro BBC One vyrobili dva dálkově ovládané roboty, kteří jsou vzhledem ke svému účelu vybaveni kamerami v přední části namísto očí. Svým vzhledem připomínají skutečné plazy, nejedná se zatím však o naprosto věrné napodobení, designéři se ale snažili. Pohyb, který roboti vykonávají, je skutečným plazům také podobný, protože se vědci skutečná zvířata snaží co nejvíc reprodukovat.

Jeden z robotů je navržen na monitorování krokodýlů, druhý má za úkol sledovat ještěry. Na výrobu roboplazů byla použita hliníková kostra a pohyby zajišťuje 24 motorků. Aby byli roboti chráněni, vědci je vybavili i nepromokavými obleky, které mají napodobovat plazí kůži. Robot díky nim vypadá více jako skutečný plaz.

Roboti jsou testováni a používáni přímo v přírodě, takže si musí umět poradit i s prostředím, jako je voda. Potýkat se musí i s prachem a nečistotami, neuniknou ani vysoké teplotě v afrických oblastech.

Švýcarský federální technologický institut pracoval i na projektu Pleurobot. Při tvorbě tohoto robota se vědci také inspirovali přírodou, konkrétně mlokem. Vizí vědců je především studovat biologii, aby mohli vyvíjet lepší roboty, ale následně s pomocí robotů ještě lépe porozumět oboru biologie.

Zdroj: engadget.com

reklama