reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představil 32Gbps paměti GDDR7 pro grafické karty nové generace

20.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Samsung představil 32Gbps paměti GDDR7 pro grafické karty nové generace
Společnost Samsung oznámila nové paměti pro budoucí grafické karty, typ GDDR7. Ten přinese zvýšenou rychlost na pin až na 32 Gbps, přičemž GDDR6X končilo na 24 Gbps. To je 33% nárůst přenosové rychlosti.
O grafických pamětech GDDR7 jsme už psali. Společnost Micron je plánuje na příští rok, Samsung pak hovořil o tom, že přejdou na signalizaci PAM3 a mají dosáhnout rychlosti až 36 Gbps, což by bylo o polovinu více než dnešních 24 Gbps u pamětí GDDR6X. Je to právě Samsung, kdo nyní představuje čipy GDDR7 a je skutečností, že opravdu přechází na signalizaci PAM3 (Pulse Amplitude Modulation). Ta umožní přenést za cyklus o 50 % více dat než NRZ (Non Return to Zero) u GDDR6, na druhou stranu PAM4 přenese dokonce dvojnásobek, nicméně je zase podstatně citlivější na šum. PAM3 je tak zlatou střední cestou.
 
Samsung GDDR7
 
Pokud jde však o rychlost, ze začátku si musíme nechat zajít chuť na 36Gbps čipy a Samsung představil "pouze" 32Gbps modely. I to je ale o třetinu více než 24 Gbps a při 384bitové sběrnici to pak umožní dosáhnout propustnosti 1,536 TB/s (dnešní karty mají max. 1,152 TB/s). Podle Samsungu mají nové čipy GDDR7 o 20 % lepší efektivitu a pro notebooky budou k dispozici varianty se sníženým napětím, tepelný odpor se proti GDDR6 snížil o 70 %. Novinky mají kapacitu 16 Gbit na čip, tedy jde o 2GB varianty. Využití najdou nejen u herních GPU, ale také v pracovních stanicích, HPC, pro trénování AI nebo v autonomních vozidlech. Otázkou ale je, kdy se tak stane. Na nová GPU si totiž musíme ještě chvíli počkat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama