reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvedl ViewFinity S9, profesionální 5K monitor jako konkurenci Applu

25.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvedl ViewFinity S9, profesionální 5K monitor jako konkurenci Applu
Na trh se dostává nová generace profesionálního grafického monitoru Samsung ViewFinity S9. Ta přináší vysoké rozlišení 5K na 27" úhlopříčce. Chlubit se má vysokou barevnou přesností i možností kalibrace pomocí telefonu.
Na lednovém veletrhu CES 2023 byl představen profesionální grafický monitor Samsung ViewFinity S9 (S90PC), který se nyní dostává do prodeje, a jeho výrobce také zveřejnil další specifikace. Tato novinka chce být konkurencí především pro Apple Studio Display, resp. být jeho alternativou ve světě Applu i mimo něj. Novinka má 27" úhlopříčku a na ní se můžete těšit na nadprůměrně vysoké rozlišení 5120×2880 pixelů. Nejde však o monitor na hraní, takže se budete muset spokojit s 60Hz obnovovací frekvencí a 5ms odezvou GTG.
 
Samsung ViewFinity S9
 
Výrobce slibuje vysokou barevnou přesnost Delta E<2, funkce Smart Calibration pak dovoluje kalibraci monitoru pomocí aplikace přes mobilní telefon. Color Calibration Engine pak dovoluje další detailní nastavení barevné kalibrace (nabízí režimy Basic a Professional). Monitor pokrývá 99 % barevného prostoru DCI-P3, dosahuje jasu 600 nitů a standardního kontrastu 1000:1. Zajímavostí jsou zabudované reproduktory s Adaptive Sound+ a 4K webkamera SlimFit. Najdeme tu port Thunderbolt 4 s 90W PD a podporou 40Gbps datových přenosů, nechybí ani mini-DisplayPort a 3 USB-C. Toto vše naznačuje, že si bude dobře rozumět nejen s počítači Apple, ale také moderními notebooky včetně těch s Windows a klasickými PC.
 
Monitor lze použít i jako chytrou televizi, protože má předinstalované aplikace z chytrých TV a je zde dokonce i Gaming Hub kompatibilní s Microsoft Xbox Game Pass nebo Nvidia GeForce Now. Cena novinky byla stanovena na 1599 USD (u nás 37.990 Kč, po omezenou dobu s externím 4TB SSD T7 Shield v hodnotě 7999 Kč zdarma), což je stejná cena jako za základní Apple Studio Display (tu lze ale o dalších 300 USD navýšit povrchem s nanotexturou a o dalších 400 USD za více polohovatelný stojánek).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama