reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple uvedl 27" 5K monitor Studio Display s procesorem A13 Bionic

9.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple uvedl 27" 5K monitor Studio Display s procesorem A13 Bionic
Spolu s novým počítačem Mac Studio představila společnost Apple také 5K monitor Studio Display. Ten se chlubí 10bitovými barvami, kvalitními reproduktory, 12MPx webkamerou i funkcí Center Stage.
Včerejší keynote společnosti Apple přinesla nejen výkonný kompaktní počítač Apple Mac Studio, ale také nový monitor Studio Display. Ten má přinést kvalitní obraz i zvuk pro nejrůznější tvůrce, ať už jde o muzikanty, kteří zde budou mít dostatečné rozlišení pro práci se zvukovými stopami a dostatečný zvuk, tvůrce 3D objektů, fotografy, střihače videa nebo vývojáře aplikací. Jde o 27" displej Retina 5K s rozlišením 5120×2880 pixelů (218 ppi), jasem 600 nitů a podporou 10bitových barev. Mezi podporovanými profily najdeme např. DCI-P3 nebo sRGB.
 
Apple Studio Display
 
Zajímavostí je 12MPx ultra-širokoúhlý webkamera se 122° úhlem záběru a světelností F2,4. Disponuje funkcí Center Stage, tedy automatickou úpravu úhlu záběru podle detekovaných osob. Tuto funkci zajišťuje procesor Apple A13 Bionic z iPhonu 11. Nezapomnělo se ani na zvuk, a tak tu máme trojici mikrofonů studiové kvality a směrováním, o kvalitní reprodukci zvuku se pak stará šestice reproduktorů včetně wooferů s podporou Dolby Atmos.
 
Apple Studio Display
 
Monitor má jeden upstream port USB-C, který dokáže dodat až 96W výstup a rychle tak nabíjet např. i připojený MacBook Pro. Dále tu jsou tři downstream porty USB-C (10Gbps). Základní verze podporuje náklon od -5° do +25°, další polohování není možné. K dispozici je ale bez příplatku i verze, která je vybavena adaptérem VESA 100×100mm. Za příplatek je pak polohovatelná varianta, která přidává 105mm výškový rozsah a snadné polohování (monitor se při pohybu má zdát být lehkým).
 
Apple Studio Display
 
Docela překvapením je rozumná cena 42990 Kč, což ve srovnání s profesionálními grafickými monitory s 27" úhlopříčkou a 4K rozlišením není až tak mnoho. Každopádně počítejte s tím, že varianta se sklem s nanotexturou, která výrazně lépe potlačuje odlesky, vyjde na 51990 Kč (o 9000 Kč dráž). Pokud budete chtít výškové nastavení, tak zde už máme tradiční nesmyslné "Apple" příplatky a připravte si 12000 Kč navíc.
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama