reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung začal s masovou produkcí 14nm čipů

17.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung začal s masovou produkcí 14nm čipů
Společnost Samsung v těchto dnech konečně odstartovala výrobu 14nm čipů ve velkém, na což nečekají jen příznivci jejích mobilních zařízení. V továrnách této firmy by se mohly vyrábět i další generace čipů firem AMD a NVIDIA.
Již dlouho se mluví o tom, že firmy AMD a NVIDIA by mohly použít 14nm FinFET proces Samsungu k výrobě vlastních GPU a v případě AMD potažmo i CPU. V případě firmy NVIDIA se to dle posledních zpráv zdá jako hotová věc a je třeba poznamenat, že dle odkázané aktuality měl Samsung rozjet 14nm proces v druhém čtvrtletí, takže si evidentně pospíšil. Je otázka, co to bude znamenat pro AMD a NVIDII. V případě AMD se uvažovalo spíše o tom, že využije svého tradičního partnera, firmu Globalfoundries, která si 14nm proces licencovala právě od Samsungu. Zatím se ale neví, kdy jej Globalfoundries budou mít připraveny. Nezdá se však, že by NVIDIA mohla díky tomu na AMD v blízké době zaútočit novou řadou 14nm grafických čipů. Jednak je její série GeForce GTX 900 ještě poměrně mladá a neúplná a potom se počítá spíše s výrobou mobilních čipů, čili v případě NVIDIE by to měla být Tegra.





Zanechme ale spekulací a podívejme se na informace o 14nm procesu FinFET firmy Samsung. Ta je po Intelu první firmou, které se povedlo vyrobit tzv. tri-gate tranzistory označované také jako 3D tranzistory, jejichž výhodou je podstatně vyšší efektivita ve srovnání s klasickou rovinnou strukturou. A právě tyto tranzistory se nejvíce podílejí na nárůstu rychlosti a efektivity ve srovnání s 20nm procesem. Slovy čísel má jít o 20 % vyšší rychlost, o 35 % nižší spotřebu energie a o 30 % lepší výtěžnost v porovnání s procesem, jímž jsou dnes vyráběny čipy jako Exynos 5430 pro Galaxy Alpha nebo Exynos 5433 pro Galaxy Note 4.

Samotný Samsung tedy počítá s tím, že svůj nový proces využije především pro výrobu mobilních SoC pro nové telefony či tablety a ty by se mohly na trhu objevit již během pár měsíců. A i když prý nejde o "pravý" 14nm proces, ale o něco mezi 14 a 20 nm, staví to Samsung oproti Intelu do výrazně lepší pozice než dříve. Intel už totiž nemá před ostatními tak výrazný technologický náskok, však před několika lety úspěšně vyráběl 22nm procesory s tri-gate tranzistory, kdy firmy jako Samsung a TSMC teprve přecházely na 28nm výrobní technologie s klasickými tranzistory a ty jsou ještě stále v kurzu. Zpoždění 14nm procesu firmy Intel tak ostatním jistě přišlo vhod, ovšem ten nereagoval pozdržením nástupu dalších procesorových generací, právě naopak. Broadwell sice byly vypuštěny pozdě, ale Skylake přijdou na trh dle původního plánu.

Samsung tedy dohnal Intel, což se tedy projeví především v mobilním světě. Konkrétně se můžeme těšit na nový Galaxy S6, pro nějž se počítá se 14nm čipem Exynos 7420. O tom se ostatně přesvědčíme už příští neděli.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama