reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix masivně investuje, utratí 38 miliard USD

25.8.2015, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix masivně investuje, utratí 38 miliard USD
Společnost SK Hynix, která má společně s AMD na svědomí dosud nejvýkonnější paměti DRAM, se rozhoupala k velkým investicím do výstavby továren v Jižní Koreji. Utratí za ně celkem 46 bilionů wonů.
Investice 46 bilionů wonů je dle aktuálního kurzu přes 900 miliard korun, což představuje valnou většinu českého státního rozpočtu, čili jde o skutečně velké investice. Do čeho tedy budou? SK Hynix plánuje tyto peníze utratit jednak za to, aby uvedl do provozu novou továrnu M14 v Icheonu, která bude vyrábět čipy typu DRAM a pak postaví dvě nové továrny, jednu opět v Icheonu a druhou v Cheongju City.





Továrna M14 už je v podstatě hotová, protože má začít s výrobou ještě v tomto kvartále a dvě ostatní budou vystavěny do roku 2024 a přijít mají celkem na 31 bilionů wonů, čili zhruba dvě třetiny celkové sumy. Otázka je, proč bude dokončení továrny M14 a její uvedení do provozu stát tak moc, když už musí být před dokončením, ale v tom se šťourat nebudeme. Investované peníze prý nemají nijak poškodit výdělečnost firmy a jejich objem prý odpovídá tomu, co takové firmy běžně investují, pokud tedy jde o období 2015 až 2024. Navíc jde o zcela nutné investice k tomu, aby SK Hynix byl i nadále konkurenceschopnou společností pro Samsung Electronics, Micron Technology a Toshibu.




nová M14 firmy SK Hynix


Toto oznámení také přichází krátce poté, co byl předseda SK Group Chey Tae-Won propuštěn z vězení díky milosti jihokorejského prezidenta. Odseděl si 31 měsíců za to, že dle rozsudku zpronevěřil 46,5 miliardy wonů ze dvou společností přidružených k SK Group. Chey Tae-Won je nyní zpět v čele SK Group a v reakci na to a jeho investiční plány vyletěli akcie SK Hynix o 9,3 procent, a to v době, kdy jsou asijské trhy otřeseny vývojem na čínské burze.

SK Hynix plánuje odstartovat výrobu nových a vysoce výkonných SSD, a to modelů PC300 s kapacitou 512 GB, podporou NVMe (Non-Volatile Memory Express) a rozhraním M.2. Jde tak o podobné produkty jako má i Samsung v podobě SM951 a SK Hynix jejich masovou produkci spustí v říjnu. Následovat má na konci tohoto roku firma Toshiba, takže lze očekávat, že v příštím roce by už konečně mohly být na trhu běžné M.2 SSD s výkonem vysoce překračujícím to, co předvádí dnešní SSD pro SATA.

Dále se SK Hynix připravuje na výrobu druhé generace pamětí HBM, tedy HBM2, jež oproti první nabídnout podstatně vyšší kapacity a dvojnásobnou datovou propustnost. Očekává se, že tyto paměti se uplatní především v nové generaci karet Radeon od AMD, neboť právě AMD bude mít díky dlouholeté spolupráci s SK Hynix na vývoji HBM přednost. NVIDIA ale pravděpodobně neostrouhá, protože paměti HBM bude vyrábět také Samsung.

Zdroj: Hexus.net
reklama