reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Transcend SuperMLC: až 30.000 přepisů buněk v SSD

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Transcend SuperMLC: až 30.000 přepisů buněk v SSD
Již na samotném začátku tohoto roku společnost Transcend představila SSD s technologií SuperMLC a slíbila, že ty nabídnou kvalitu srovnatelnou s buňkami SLC NAND Flash. Nyní už přichází na trh první reálné modely se SuperMLC.
Technologie Transcend SuperMLC byla vyvíjena s ohledem na to, aby kombinovala výhody pamětí SLC a MLC. Ty první mají tradiční výhodu v potenciálně vyšším výkonu a delší výdrži, zatímco MLC a potažmo TLC jsou levnější. Paměti SLC totiž do každé buňky dokáží uložit pouze jeden bit informace, čili 0 nebo 1. Kontroler tak potřebuje rozeznat pouze dva náboje, což může být prostě jen nabito a vybito. Oproti tomu paměti MLC se dvěma bity na buňku už musí být schopny zaznamenat čtyři jednoznačně rozlišitelné náboje (00, 01, 10 a 11) a v případě TLC se třemi bity to je ještě horší, čili osm úrovní. Je tak zřejmé, že jak buňky degradují, je stále těžší rozlišovat mezi tolika stavy a pokud jich má být více, taková buňka logicky i dříve selže.





Jaké kouzlo tedy chce Transcend využít pro zkombinování výhod pamětí SLC a MLC? V podstatě žádné, chce využívat kvalitní paměti MLC, jež mají potenciál vydržet déle. Můžeme tak mluvit o vybraných pamětech SuperMLC, podobně jako mluvíme o kvalitnějších kousích GPU, které pro své lepší karty vybírá třeba Gigabyte v procesu Gauntlet. Ovšem to není jediný rozdíl mezi MLC a Super MLC. Kontroler daných SSD se k nim totiž nechová jako k pamětem MLC, ale jako k SLC, což znamená, že do každé jejich buňky zapisuje pouze jeden bit. Tím ale zároveň dochází ke snížení kapacity na polovinu, čili mezi cenové hity taková SSD rozhodně patřit nebudou. Na druhou stranu tím dojde k podstatnému prodloužení životnosti a také zápis bude rychlejší, než kdyby se zapisovaly dva bity na buňku. Takové paměti dokáží dle tiskové zprávy dosáhnout 30.000 mazacích a zapisovacích cyklů (P/E), čímž dalece překonávají dnešní běžné spotřebitelské modely SSD, jejichž rating může být třeba jedn 1000 P/E cyklů. Rychlost sekvenčního zápisu pak má být až čtyřnásobná.

Nyní ale již k novinkám. Transcend chce v tomto roce představit více modelů se SuperMLC a tím prvním je SSD510K. Dále to budou průmyslové MSA510 s rozhraním mSATA, MTS460 i MTS860 s rozhraním M.2 a HSD510 ve formátu half slim, na něž přijde řada později v tomto roce. SSD510K je 2,5" SSD s rozhraním SATA 6 Gbps s podporou funkce DEVSLP pro šetření energií a Power Shield pro ochranu dat v případě ztráty energie. Samozřejmostí je korekce chyb ECC.

Transcend SSD510K se budou dodávat v 64GB a 128GB verzi za ceny 2300 a 3600 Kč, oba s tříletou zárukou.


SérieSSD510K
Rozměry100 × 69,85 × 6,8 mm
Formát2,5"
Hmotnost63 g
RozhraníSATA III 6 Gb/s
Dostupná kapacitní provedení64 GB128 GB
Typ pamětiSuperMLC NAND Flash
Provozní teplota disku0°C - 70°C
Napájení5V
Příkon3,1 W
Maximální rychlost čtení dat570 MB/s
Maximální rychlost zápisu dat460 MB/s
Podporované funkceDEVSLP, ECC, S.M.A.R.T.
MTBF1 500 000 hodin
Záruka3 roky

Zdroj: TZ Transcend
reklama