reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve kvůli Steamu žaluje další skupina uživatelů

21.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Valve kvůli Steamu žaluje další skupina uživatelů
Společnost Valve je se svou herní platformou Steam cílem už druhé uživatelské skupiny. Dříve ji pohnali k soudu němečtí uživatelé, kterým se nelíbí, že nemohou prodat hry ze své kolekce a nyní jsou na řadě Francouzi.
Společnost Valve tedy půjde opět jednou k evropskému soudu a tentokráte ve Francii, kde to tedy mohou soudci vidět jinak než v Německu. Dříve také šlo pouze o možnost prodeje dříve zakoupených her, ale nyní se budou probírat také jiná vlastnická práva na platformě Steam.





Možnost prodeje již zakoupených her by pochopitelně chtěl mít snad každý uživatel. Argumentem je to, že by lidé pak měli více prostředků ke kupování nových her, ale to je pochopitelně dvojsečné. Jak podotkl při svém rozhodnutí německý soud, digitální produkty se nekazí a trh se hrami z druhé ruky by mohl ohrozit prvotní prodeje. Lze totiž očekávat, že hráči by své kopie prodávali levněji než Valve ve snaze se jich zbavit, takže trh by mohl být ke smůle vývojářů a distributora podstatně dříve nasycen. Soud své rozhodnutí hájil také tím, že uživatelé mohou zakoupené hry kdykoliv stáhnout a nainstalovat, a to opětovně, což z nich technicky dělá spíše než vlastněný produkt jen předplacenou službu.

Nyní tedy můžeme čekat na to, jak tuto věc uvidí francouzský soud, který ale bude muset řešit i jiné věci. Žalující straně se totiž rovněž nelíbí, že Valve na sebe nebere odpovědnost za to, když jsou uživatelé Steamu podvedeni nebo je jejich účet napadený. Ovšem zde asi bude obhájení takového obvinění ještě složitější než v prvním případě. Valve může nést těžko odpovědnost za to, když se někdo snaží logovat do systému na falešné stránce nebo naletí na jiný podvod. Je sice pravda, že uživatelé na Steamu jsou častým cílem úspěšných útoků a končí s vyluxovaným účtem, ale Valve pro náš klid nabízí Steam Guard, s jehož pomocí se můžeme logovat v podstatě bez rizika a zavedl také lhůty pro prodej, v jejichž průběhu lze transakci zrušit. Může jít ale také o snahu vytáhnout zpět na světlo případ z roku 2011, kdy byl cílem útoků celý Steam a společnosti Valve trvalo celé čtyři dny, než na tuto skutečnost vůbec upozornila.

Francouzským uživatelům se dále nelíbí, že si Valve nárokuje práva na obsah nahraný uživateli Steamu, i když ten mohou autoři použít i jinde. Pak jde o to, že peníze zaslané do peněženky Steamu nelze zase vybrat zpět. Jenže to na druhou stranu můžeme vidět právě jako ochranu našich účtů, aby z těch napadených někdo nemohl ukrást i peníze. Poslední bod se týká opět peněz, a to těch, které budou uživateli se zakázaným účtem jednoduše sebrány.

Zdroj: KitGuru
reklama