reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD ohlásil 8TB a 10TB disky plněné heliem

10.9.2014, Jan Vítek, aktualita
WD ohlásil 8TB a 10TB disky plněné heliem
Kapacita pevných disků se utěšeně zvyšuje, i když v této oblasti už není tolik novinek představovaných tak často jako dříve. Po společnosti Seagate si však nyní přichystala své novinky i firma WD, která dosáhla hranice 10 TB.
Seagate tedy nedávno oznámil, že začal svým prvním partnerům dodávat první 8TB pevné disky. Ty by měly na trh určený pro koncové zákazníky dorazit nejdříve v říjnu a Seagate zatím ani neuvádí, jakou technologii pro jejich výrobu využil. Není tedy jasné, zda použil nový záznam Shingled Magnetic Recording, zda disky také plní nějakým plynem (to ale nejspíše ne), atp. Společnost WD, pod níž patří i HGST (původní divize firmy Hitachi), je však ohledně svých nových disků o trošku sdílnější.





Firma WD tedy uvedla, že její nové 8TB Ultrastar He8 HDD už proudí na trh a co se týče 10TB modelů, ty zatím vyrábí jako vzorky. V obou případech jde o druhou generaci heliem plněných pevných disků od HGST, které dle zveřejněné grafiky využívají právě záznamu Shingled Magnetic Recording, čili překládaných záznamových stop, jež umožní zhuštění zápisu. První disky s technologií HelioSeal byly představeny minulý rok a šlo o 6TB modely. Helium má zde napomoci především k výraznému snížení spotřeby a díky tomu i výdeji odpadního tepla. To ostatně naznačuje sněhová vločka na štítku disku.

WD se tedy drží tempa společnosti Seagate, která u svých disků helium nepoužívá a také slibuje, že do roku 2020 bude mít v nabídce pevné disky s kapacitou 20 TB. To stále při použití technologie SMR.

Co se týče dalších aktivit WD a HGST, ty nedávno představily také nová podniková SSD, a to Ultrastar SN100 PCIe pro rozhraní NVMe (alternativa k AHC). K dispozici budou v kapacitách až 3,2 TB.

Zdroj: Hexus.net
reklama