reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 bodují, prohlížeč Edge ale příliš nezaujal

3.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 bodují, prohlížeč Edge ale příliš nezaujal
Nový operační systém Windows 10 boduje, vždyť už má téměř 5% zastoupení na trhu, což po měsíci existence překonalo 4,05% při debutu systému Windows 7. Prohlížeč Microsoft Edge ale nezaujal, drtivá většina lidí jej na Windows 10 nepoužívá.
Díky bezplatnému upgradu na Windows 10 se podařilo tomuto systému dosáhnout 4,88% zastoupení na trhu, čímž překonal debut systému Windows 7. Ten měl po prvním měsíci 4,05 %. Windows 8 pak měl po prvním měsíci pouhé jedno procento. Před pár dny navíc Microsoft oznámil, že Windows 10 běží už na 75 milionech počítačů.


Microsoft Edge logo


To se tedy Microsoftu povedlo, zájem o nový systém je obrovský. Naopak poměrně velký nezájem panuje o jeho prohlížeč Microsoft Edge. Přestože je výchozím prohlížečem Windows 10 a dokonce vzbudil velkou nevoli u Mozilly, které se hodně nelíbilo, že instalace Windows 10 restartuje nastavení výchozího prohlížeče, v praxi se moc nepoužívá. Mezi uživateli Windows 10 totiž drtivě vede Gogole Chrome se zhruba 60 %.

Na druhém místě je dokonce právě zhrzená Mozilla se svým Firefoxem a 17 %. Teprve na třetím místě je se 14 % prohlížeč Edge a je zajímavé, že jeho podíl sice pomalu, ale vytrvale klesá. Nejvyšší podíl měl 29. července při uvedení systému, a to pouhých 20 % (to je velmi málo na to, že byl systém zrovna uveden a očividně jen posloužil ke stažení Chromu nebo Firefoxu). Zajímavé je i to, že se lidé vrací k původnímu Internet Exploreru, jehož podíl postupně narostl na přibližně 6 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama