reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: konečné datum 29. července

1.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10: konečné datum 29. července
Microsoft konečně zveřejnil konečné datum, v němž bude vypuštěna do světa finální verze systému Windows 10. Konečné jsou také podmínky pro upgrade z předchozích systémů, na něž se tedy již můžeme spolehnout.
V dubnu Lise Su z AMD uniklo, že Windows 10 přijdou na konci července, což se tedy nakonec potvrzuje. Již příští měsíc tedy můžeme očekávat finální verzi Windows 10 a vyzkoušet si její novinky, jako je nové Start menu, DirectX 12, Cortanu či Continuum, což jsou dle firmy hlavní taháky nového systému. Řadu novinek si tedy můžeme vyzkoušet již nyní zadarmo díky programu Insider. Windows 10 také budou určeny pro celou řadu různých zařízení, a to: Windows PC, Windows tablety, Windows Phone, Windows pro Internet of Things, Microsoft Surface Hub, Xbox One a Microsoft HoloLens.

Microsoft také potvrdil, že uživatelé legálních Windows 7 a 8.1 získají možnost upgradu na rovněž legální a licencovanou verzi Windows 10. Ohledně toho se totiž objevila řada pochybností a dezinformací, které říkaly, že tento upgrade bude pouze na rok a poté budeme muset zaplatit. Server Hexus se tedy na toto ještě přímo zeptal a dostal jasnou odpověď: "Pokud je jednou zařízení aktualizováno na Windows 10, Microsoft je bude podporovat po dobu jeho životnosti, a to bezplatně".

- hlavní vlastnosti systému Windows 10 -


A jakou verzi Windows 10 vůbec dostaneme? Na to odpoví následující tabulka, dle níž tu budou v případě PC pouze dvě verze. Z Windows 7 Starter, Home a Home Premium tak můžeme přejít na Windows 10 Home a z Professional a Ultimate na Windows 10 Pro. Trošku jinak je to v případě Windows 8.1:





V tabulce jsou také odkazy na čtyři poznámky pod čarou. Jedna a dvě hvězdičky znamenají, že musíme provozovat aktuální verze systémů Windows 7 a 8.1, abychom mohli upgradovat na Windows 10 pomocí Windows Update. Tři hvězdičky u Windows 8.1 udávají, že nabídka platí i pro specifické verze systému jako Windows 8.1 sBing nebo Single Language. A u Windows Phone 8.1 je poznámka, dle níž možnosti a dostupnost upgradu budou záviset na výrobci/verzi telefonu a mobilním operátoru.





Microsoft také do existujících systémů začal přidávat ikonku s nabídkou rezervace kopie Windows 10, abychom ji mohli získat mezi prvními. Připravit se máme na stažení přibližně 3 GB dat.





Na Newegg se také již objevila nabídka OEM verzí Windows 10 na prodej, a to Windows 10 Home za 110 USD a Pro za 150 USD. Obě budou k dispozici až od 31. srpna.

Zdroj: Hexus.net
reklama