reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

100Mega Distribution jde ostřeji do sítí

21.1.2005, Zdeněk Michálek, článek
100Mega Distribution jde ostřeji do sítí
100Mega Distribution kupuje další firmu - síťového distributora VaNET. Co tím sleduje a co se novou akvizicí změní ?
100Mega Distribution s.r.o., jeden z TOP10 českých IT distributorů, překvapila dnes vydaným tiskovým oznámením. Podle něho "úspěšně dokončila jednání o odkupu velkoobchodních aktivit společnosti VaNET s.r.o."
.


Kdo je VaNET ? Mnozí jej ještě možná pamatujete z dávných dob, kdy - ještě jako MEC s.r.o. - byl historicky prvním distributorem D-Linku v ČR. MEC postupně zmizel ze scény, místo něj se postupně objevil MEC Plus s.r.o. který byl ani ne po roce přejmenován na dnešní VaNET s.r.o.
.
tržní podíly, 2003, zdroj: CRM

Portfolio VaNETu už na první pohled rozumně doplňuje nabídku 100Megy. Zajímavým pro nového majitele - kromě již zmíněného D-Linku - bude zřejmě zejména Level One a Solarix, i ostatní (Triton, Euzo, Trango, Equip) však nejsou k zahození - produktové manažery 100Megy zřejmě čeká těžké rozhodování co ze současného i nově získaného sortimentu ponechat a co zbytečně nabídku rozmělňuje.

Obratově je VaNET na úrovni kolem 50 miliónů Kč ročně, což ve více než miliardovém obratu sloučené 100Megy není nijak výrazná částka. Proč tedy vlastně tato akvizice ?

Primárním důvodem zřejmě bude snaha o vybudování si startovní pozice ve směru k distribuci produktů, pro něž je typická vyšší přidaná hodnota. V tomto okamžiku se sice jedná o "pouhé" distribuce, tj. obsloužení koncového zákazníka je ponecháno plně na partnerech 100Megy i bývalého VaNETu, pokud však má být distribuce síťových elementů úspěšná, je nezbytné k ní přidat podstatně vyšší podíl zákaznické podpory, než je běžné u komoditního zboží jako jsou např. tiskárny, paměti, procesory atd., které je možné prodávat "jako housky na krámě".

Převzetím relativně úspěšného síťového distributora tak 100Mega získá tento nezbytný základ, který by jinak musela relativně dlouho a složitě budovat.

Bývalí majitelé VaNETu budou v podnikání v této oblasti i nadále pokračovat, soustředí se však pouze na obsloužení koncových zákazníků. Nikoliv však již pod názvem VaNET s.r.o., ale jako eForum spol. s r.o. Vzhledem k pokračování v dosavadním směru a sortimentu je jasné, že vazby mezi 100Mega a eForum budou i nadále velmi blízké.

Od prvního února tedy VaNET zcela zmizí z distribučního trhu. Podaří se managementu 100Megy i převzetí síťové firmy bez výraznějších otřesů podobně, jako sloučení "pražské" a "brněnské" 100Megy před zhruba dvěma měsíci ?

A úplně závěrem - neodpustím si malou perličku. Bude i pod novým majitelem pokračovat praxe velmi "zajímavých" seminářů ;-) ? Bližší zde.
reklama