reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.1.2005, Zdeněk Michálek, článek
100Mega Distribution kupuje další firmu - síťového distributora VaNET. Co tím sleduje a co se novou akvizicí změní ?
Statlar | 25.1.200514:17
Dysy na Tabende to jeste slo.Kdyz pomnu ty kysly ksichty pri osobnim odberu.Ale jak to udelat,aby clovek nedostal pri prebirani HDD s 8MB bufer­->2MB?
Dnes uz se neda dostat ani k prihlaseni,natoz k registraci!
Odpovědět0  0
anti | 21.1.200510:19
Nevi nekdo, jestli se tam da porad jeste nakupovat na VS index?
Odpovědět0  0
PC z Device | 5.6.200518:02
Mám podobný dotaz, chtěl bych si zakopit repasované PC komponenty z http:­/­/www.device.cz­/ má stímto internetovým obchodem někdo kladné zkušenosti? dá se tam nakupovat na index??
Odpovědět0  0
luckaXXL | 5.6.200518:15
http:­/­/www.device.cz­/ je jistě prověřená firma­(uvádí zahraniční účast­), ale já osobně preferuji nějnovější komponenty na trhu takže doporučuji: http:­/­/www.expertshop.cz­/ pro digitální fotoaparáty

nebo pro notebooky: http:­/­/www.expertshop.cz­/Notebooky­-PDA
Odpovědět0  0
neph04 (31) | 21.1.20050:12
tam moc bez otresu to nebylo.. behem tech dvou mesicu se nedalo koupit v prazsky pobocce skoro nic... nemeli nic na sklade...probihala invetura, nefungoval online portal a i ted ma pekny bugy.... takze kdyz chci cokoliv.. jedine se probugovat jejich online shopem a objednat dva dny dopredu nebo zavolat...

zatim to stoji za prd..snad se rozjedou...
Odpovědět0  0
Vašek2 | 21.1.20059:35
Nakupuju pres inet obchod 100Mega a zadneho problemu ci bugu jsem si nevsiml ­- pouzivam jak IE 6 tak Firefox 1.0 . Je fakt ze pouziti dvou zcela samostatnych systemu pro e­-shop je trochu krkolomne, ale az prechod ze stareho e­-shopu dokonci tak to bude snad ok. Skoda jen ze ten novy system je delany na jednom z nejhorsich systemu ­- Lotus Domino ­(spolehlivost, extremne prehnane HW naroky pri mizivem vykonu, ...­). Snad nepouzivaji Lotus i pro postu, ze skusenosti vim, ze horsi postovni system se jen tak nenajde ­(nez me zacnete napadat vyzkousejte si pracovat s Outlookem XP­/2003 s Exchange 5.5 a vyssi­).
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 21.1.200510:01
No, tak za prvé ten jejich nový systém není dělaný na Dominu, ale na ASP ­(pokud mluvíme o eShopu­), WWW stránky jsou dělané přes JSP­/Tomcat ­- a co se týče spolehlivosti a stability, snad jen konstatovat že pro kritické aplikace jsou naopak Domino a javovské servlety jednou z doporučovaných platforem ­(na rozdíl od mnohých jiných­).

Domino je použito jen na pozadí pro renderování richtextů ­- to ani při provozu nepoznáte, vše je kešované. Možná jen pro vaši informaci ­- naprostá většina provozu třeba při poslední olympiádě byla odbavována právě Dominem.

A co se týče extrémních nároků ­- třeba Czech Computer běží na kombinace Java­/Domino rovněž, denně kolem 600 000 vygenerovaných stránek ­(na každé z nich je halda statistik a přibaleného obsahu­) a až donedávna všechno z jediného stroje s jedním nijak zvlášť výkonným procesorem.
Odpovědět0  0
Vašek2 | 22.1.20050:46
Na JSP jsem nejak pozapomel, ale nektere stranky jsou na Dominu nebo alespon nejakou dobu byly ­(pokud jsem se neprehlidl, coz se muze stat kazdemu­). Proti JSP nic nemam, ale Domino stoji za houby v porovnani s jinymi alternativami.

O vykonu Domina vim sve mam moznost porovnat s mnohem zatizenejsimi servery nez je Czech Computer. A pokud nekdo pouziva Domino k pouhemu kesovani textu tak se ani nedivim, ze si mysli, ze je to vykonny system. Vygenerovat offline ­"par­" stranek neni problem. Staci jen pridat nejakou on­-line analyzu dat a Domino na 2xXeon 3,4GHz ­(Linux i Win2003­) dalece nema na 1xDuron 600MHz ­(Win2003­) s toutez analyzou napsanou v .NET. stejně tak je vývoj na Dominu podstatne drazsi, i kdyz verim, ze jsou pripady kdy by mohl byt levnejsi. Vetsinou je potreba znat dobre alternativy a jejich skutecne moznosti.

Mnohe velke firmy by vam povedeli jak je Lotus Domino a jeho navazne sytemy a aplikace ­"skvele­".
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 22.1.20059:57
Ono je to vážně složitější. Samozřejmě když porovnáváte výkon ­"čistého­" http serveru ­(IIS­/Apache­) s Dominem, jsou výrazně výkonnější. Jenomže o to v převážné většině webových aplikací vůbec nejde: když si napíšete třeba v .NETu aplikaci, která kompletně generuje stránky z databáze ­(tj. online renderujete všechny texty uložené v databázi, statistiky generované online atd.­), zjistíte, že výkon samostatného http serveru je naprosto nezajímavý a podílí se na celkovém výkonu zanedbatelnou částí.

Na Domino musíte pohlížet jako na komplex http server ­- databáze ­- cache ­- fulltext, navíc s možnou klient ­- server architekturou. Jako takový jej musíte porovnávat ­- a můžu Vás ujistit, že jsem schopen napsat rozumně chodící aplikaci dokumentového typu generující řádově miliony stránek denně s klient­-server administrací na pozadí, běžící na ­"normálním písíčku­" rychleji a efektivněji pod Dominem než třeba v .NETu.

A co se týče stability atd. ­- většina bank používá právě Domino, stejně jako napoloviční část opravdu velkých institucí. Případné problémy v 95% opravdu spočívají v tom, že uživatelské aplikace jsou špatně napsány.

Ano, je zpravidla nesmyslem použít Domino tam, kde převažují dotazy relačního typu. Ale v okamžiku, když potřebujete dokumentový přístup ­(kde dokument je kontejnerem pro všechno ostatní­), neumíte si představit, jak je najednou vše jednoduché a efektivní.

Takže abych to nějak uzavřel ­- ideální je podle mě kombinace ­"standardního­" a Dominovského řešení, využívající toho nejlepšího z obou přístupů.

Ale abych se ale vrátil úplně na začátek diskuze ­- u 100Megy je ta situace ještě trochu složitější a těch přístupů a integrace je tam víc než by bylo milé. To ale už není o technické stránce věci, to je nezbytný kompromis vycházející z historického stavu věcí a ze zadání.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.