Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

101Hero: opravdu levná 3D tiskárna z Kickstarteru

16.6.2016, Jan Pánek, aktualita
101Hero: opravdu levná 3D tiskárna z Kickstarteru
Často se stává, že velmi dobré věci přijdou z crowdfundingových stránek. To může být i případ levné 3D tiskárny 101Hero, která nabídne základní funkce. Vývojáři vyzdvihují hlavně jednoduchost ovládání, ale i pokročilejší možnosti.
3D tiskárna 101Hero je koncipována jako zařízení téměř pro každého. Vyznačuje se jednoduchým použitím a možností stáhnout předchystané modely z internetu, ale pro pokročilé nabízí i vývojářskou verzi a možnost za pomocí softwaru třetích stran vytvořit vlastní 3D objekty.

Vývojáři na 3D tiskárně pracovali od prosince roku 2014 a dlouho se rozhodovali, zdali vytvořit jednoduché a levné, nebo komplexní a drahé zařízení. Nakonec zvolili jednoduchost - tisková hlava je zavěšená na třech podstavcích, ke kterým je přichycena malými lanky.

Tato jednoduchá, ale účinná konstrukce umožní jednak rozložení tiskárny při převozu, takže si ji zákazník musí složit a jednak nízké výrobní náklady. Dále se tiskárna skládá z podložky, na kterou se tiskne, a z ovládacího panelu.




Takto vypadá vytištěný model pyramidy


Ovládání je vcelku jednoduché, vývojáři řadí mezi výhody i to, že není potřeba, aby byla tiskárna propojena s počítačem. Data se do tiskárny přenášejí na SD kartě. Řekněme, že propojení skrze WiFi či Bluetooth by bylo ještě lepší řešení a že SD karta působí trošku krkolomně.

Materiál pro tisk může být třeba plast nebo nylon. Přímo vývojáři nabízejí různobarevná vlákna o celkové hmotnosti 30 gramů. Ta se jedním koncem vloží do tiskové hlavy a může se začít tisknout. Nikde nebyla ani zmínka o tom, že se mohou vlákna v průběhu tisku měnit, aby se vytvářely různobarevné obrazce.

Rozměry tiskárny jsou 327 mm na výšku, 219 mm hloubky a 253 mm na šířku, tisknout se však může jen v prostoru 100 mm na výšku a 150 mm v průměru základy předmětu. To představuje asi největši omezení. Rozlišení je 50-250 mikrometrů. Do hlavy se umisťují vlákna o průměru 1,75 mm. Ta se nemusí koupit přímo od vývojáři tiskárny, ale na trhu jich je nepřeberné množství.




Pokud si zařízení objednáte, budete si jej muset složit


Vývojáři nabízí celkem dvě verze jejich 3D tiskárny, jejich hlavní rozdíl je v tom, že verzi pro developery je možno připojit k počítači pomocí USB kabelu. Kompatibilita je zaručena s Windows, Mac i Linuxem. Dále vývojářská tiskárna podporuje programy jako Slic3r nebo Cura.

Pokud byste s touto 3D tiskárnou chtěli tisknout, můžete využít modely na stránkách vývojářů, ty jednoduše stáhnete a necháte vytisknout. Druhou možností je navrhnout svůj vlastní model, například v Blenderu, potom jej nechat "rozřezat" v aplikace jako Slic3r nebo Cura, které jsou zdarma.

Hlavní výhoda této 3D tiskárny je ale cena. Vývojáři se opravdu snažili, aby ji stlačili co nejníže, přičemž limitovaný počet tiskáren na Kickstarteru prodávali za 50 dolarů, což je v přepočtu asi 1200 Kč bez daně. S takovou uživatel víc zaplatí za materiál než za samotnou tiskárnu.





Momentálně je k dispozici dražší varianta, a to za 74 dolarů (normální verze; 1750 Kč bez daně) a 79 dolarů (vývojářská verze; 1900 Kč bez DPH). V této ceně jsou započítána i dvě 30gramová vlákna. Můžete si připlatit dalších 26 dolarů (asi 600 Kč bez daně) za dalších 8 různobarevných vláken.

Koncová cena tiskárny v běžném prodeji bude činit 100 dolarů, tedy asi 2400 Kč bez DPH. Dovoz je zajištěn do celého světa a nezapomnělo se ani na různé zástrčky v různých zemích. Všichni, kdo projekt podporovali, by se své 3D tiskárny měli dočkat v říjnu letošního roku.

Výběr peněz na 3D tiskárnu skončí 17. června po 3 hodině ráno našeho času. Pokud tedy zvažujete nákup, pospěšte. Cílem kampaně bylo vybrat 20.000 dolarů, k tomuto momentu se vybralo téměř 400.000 dolarů, tedy téměř dvacetinásobek.

Zdroj: Kickstarter