reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

12jádro s 9W spotřebou aneb úsporný Intel Core Ultra 7 164U v notebooku Dell

4.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
12jádro s 9W spotřebou aneb úsporný Intel Core Ultra 7 164U v notebooku Dell
V nabídce procesorů Intel Meteor Lake je také zajímavý model Core Ultra 7 164U, který má 12 jader, přesto je jeho základní spotřeba pouhých 9 W. Nyní se můžeme podívat na frekvence, díky kterým toho dosahuje.
V polovině prosince představila společnost Intel nové mobilní procesory Meteor Lake. Ty se postupně objevují v nových zařízeních a jedním z nich je i konvertibilní notebook Dell Latitude 7350 Detachable. Jde o zařízení s 13,3" displejem IPS s rozlišením 2880×1920 pixelů, má 8MPx fotoaparát vepředu i vzadu, podporuje Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, jsou zde dva porty Thunderbolt 4 a 46,5Wh baterie. A zde to začíná být zajímavé. Tento notebook totiž obsahuje nejúspornější řadu procesorů Meteor Lake a můžete ho tak mít s procesorem Intel Core Ultra 7 164U.
 
Nějaká ta data o procesoru jsme už měli při uvedení, dnes se na něj podíváme podrobněji. Jeho PBP (v podstatě TDP) činí pouhých 9 W, což je na procesor, který má 12 jader, velmi zajímavá hodnota. Jsou zde 2 výkonná jádra P-Core, 8 úsporných E-Core a 2 velmi úsporná LP E-Core. Celkem tu tedy najdeme 12 jader a podporu pro 14 vláken najednou. Takto nízká spotřeba ale není zadarmo. Tu výrazně ovlivňuje základní takt procesoru a v případě LP E-Core jde o frekvenci pouhopouhých 400 MHz. To je takt, se kterým jsme si kupovali Celerony a Pentia II před 25 lety. Jenže TDP Celeronu 400 na jeho jediném jádru tehdy byla 23,7 W. Ani základní jádra E-Core neběží zrovna rychle, tam jde o 700 MHz. V případě P-Core je základní takt 1,1 GHz. Základní frekvence jsou tedy jak z počátku tohoto tisíciletí.
 
Turbo frekvence jsou ale mnohem lepší a odpovídají dnešní době. LP E-Core se sice s 2,1 GHz moc vysoko nedostává, ale E-Core už jsou na slušných 3,8 GHz a Turbo u P-Core se vyšplhalo na slušných 4,8 GHz. To ale také znamená, že MTP nebude krásné jednociferné číslo, ale dostáváme se na hodnotu 30 W. Z dalších specifikací můžeme zmínit podporu LPDDR5x-6400 s až 64 GB, integrovanou grafiku Intel Graphics s frekvencí 1,8 GHz a integrované NPU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama