Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

20th Century Fox vydává BluRay tituly

4.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
20th Century Fox vydává BluRay tituly
Twentieth Century Fox slibuje podporu BluRay formátu, jednomu ze dvou High Definition formátů, které mají nahradit DVD. Tento formát je podporován například společnostmi Sony, Dell, Philips, Samsung, TDK. Z toho, že 20th Century Fox vydává...
Twentieth Century Fox slibuje podporu BluRay formátu, jednomu ze dvou High Definition formátů, které mají nahradit DVD. Tento formát je podporován například společnostmi Sony, Dell, Philips, Samsung, TDK.



Z toho, že 20th Century Fox vydává tituly na BluRay discích, těží zejména firma Sony, jejíž nová herní konzole Playstation má být vybavena právě mechanikou BluRay. V této souvislosti se dokonce hovoří až o 4x mechanice. Základní rychlost BluRay je 36Mbps, čtyřnásobná rychlost by pak odpovídala 144Mbps. Tím by Playstation 3 mohl značně získat vůči své konkurenci v podobě Xbox 360, protože by loadování her na této konzoli mohlo být výrazně rychlejší. Ovšem stejně tak nás může překvapit Microsoft.

BluRay disky nabízí kapacitu 25GB na jedné vrstvě, 50GB pak na dvou vrstvách. HD-DVD nabízí při dvou vrstvách jen 30GB a klasická DVD kolem 9GB.
20th Century Fox bude nabízet zatím tyto filmy: Vetřelec 1-4; X-Men 1 a 2; Já, robot; Smrtonosná past 1-3; Něco na té Mary je; Moulin Rouge; Sound of Music; Vše o Evě; Laura; Džentlmenská dohoda. Později mají být na discích BluRay k dispozici i seriály Simpsonovi; Family Guy; 24 hodin; Akta X; M*A*S*H.

Samozřejmě potřebujete ke shlédnutí i HD televizi, na které si vyšší kvalitu (vyšší rozlišení,...) vychutnáte. Nedisponuje tak hlavní výhodou DVD, kdy vám k přehrávači stačila obyčejná televize. BluRay disky vyžadují přechod k lepším, ale i dražším plazmovým či LCD televizím.

Zdroj: www.bit-tech.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.