reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

30“ IPS Dell jde do prodeje

20.9.2010, Jakub Doležal, aktualita
30“ IPS Dell jde do prodeje
V současné době jsou v oblasti monitorů populární úhlopříčky v rozmezí 22 až 24“, avšak náročnější uživatelé z řad grafiků, či projektantů jistě sáhnou po větších monitorech. Právě na tuto skupinu je cílen nový model od společnosti Dell....
V současné době jsou v oblasti monitorů populární úhlopříčky v rozmezí 22 až 24“, avšak náročnější uživatelé z řad grafiků, či projektantů jistě sáhnou po větších monitorech. Právě na tuto skupinu je cílen nový model od společnosti Dell.



V šedi monitorů vybavených TN panely se čas od času objeví model vybavený technologií, která nabízí obraz ze zcela jiné dimenze. Zapomeňte na špatné pozorovací úhly, nebo pobledlé nevýrazné barvy. Monitor Dell UltraSharp U3011 je totiž vybaven kvalitním IPS panelem s úhlopříčkou 30“.

Na takto velkou plochu je třeba řádné rozlišení, a tak jistě nepřekvapí schopnost panelu zobrazit 2560 x 1600 obrazových bodů. Dynamický kontrast nabývá hodnoty až 100 000:1, avšak zde si výrobci velmi často rádi přidávají, takže ji berte s patřičnou rezervou.



Achillovou patou IPS panelů bývá velmi často vysoká odezva a následné fragmenty obrazů, které se objevují v těch nově vykreslených. Zde se Dell dušuje odezvou 7 ms (GTG) a velmi ostrým obrazem. Stejně tak není prý třeba monitor kalibrovat, neboť je již „naladěný“ z výroby.

V oblasti podání barev je standard sRGB pokryt na 100% a AdobeRGB na 99%. Na jedničku je splněna i nabídka konektorů. V zadní části naleznete dvojici HDMI, DVI a Displayportů. Nezapomnělo se ani na starší VGA. Jako bonus přidává výrobce čtveřici USB portů, čtečku paměťových karet a polohovatelný stojan.



Celkově tedy pohádkové parametry, avšak každá mince má dvě strany a ani tento monitor není výjimkou. Jako první se představí spotřeba, která vypadá opravdu hrozivě. Při normálním chodu se připravte na 110 W a při plném jasu dokonce 250 W. Druhou, a také nelichotivou hodnotou je cena. Ta v přepočtu vychází na 29000 Kč ($1499).

Pro profesionály nabídl Dell další velmi zajímavý monitor, jenž se v konkurenci jen tak neztratí. Pro běžné, či méně majetné uživatele je zde však další model, za který si možná raději pořídíte výkonný herní počítač.

Zdroj: Dell
reklama