Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D obraz bez brýlí: Acer uvede monitory i notebook s 3D displeji

21.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
3D obraz bez brýlí: Acer uvede monitory i notebook s 3D displeji
Ke sledování 3D obrazu jsme doposud obvykle potřebovali také 3D brýle. Společnost Acer ale chce do přijít do běžnějších produktů s technologií, která by to umožňovala i bez toho. Objevit se mají nové monitory i notebook s takovým displejem.
3D obraz je technologie, která sice před několika lety zaznamenala nadšení, to ale bylo spíše chvilkové a dnes jde o něco, o čem bychom mohli říci, že zatím nenašlo své místo na trhu. 3D brýle a další problémy technologie způsobily, že se pořádně neuchytila a společnost Acer by to chtěla zvrátit. Uvede totiž produkty využívající SpatialLabs na nových monitorech a notebooku. Velkou výhodou má být to, že dojem ze 3D bude viditelný i bez použití brýlí. Vtip je ve využití čoček z tekutých krystalů nad vrstvou displeje a technologie sledování očí, což se má postarat o 3D efekt. Jak moc limitovaný bude, to se teprve ukáže na reálných produktech.
 
Acer Predator Helios 300
 
Jedním z nich bude notebook Acer Predator Helios 300. Ten dostane 15,6" displej s touto technologií, která by už při uvedení notebooku měla být podporována na více než 50 hrách. Dále tu najdeme Intel Core i9 12. generace, 32 GB DDR5-4800 RAM, GeForce RTX 3080, SSD na PCIe 4.0. Nebude chybět ani HDMI 2.1, Thunderbolt 4 a dvojice portů USB 3.2 Gen2. Cena má začínat na 3399 USD.
 
Acer SpatialLabs View Pro
 
Zajímavostí budou ale i monitory s touto technologií. Patrně půjde o stejné panely jako v notebooku výše, protože oba mají překvapivě malou 15,6" úhlopříčku. Hovoří se o rozlišení 4K, jasu 400 nitů a možností přepínat mezi 2D a 3D režimem. Acer SpatialLabs View bude herním monitorem, druhý pak bude mířit na profesionálnější nasazení. Ponese jméno Acer SpatialLabs View Pro a měl by pokrýt 100 % barevného prostoru Adobe RGB, nebude mu chybět možnost montáže na zeď/rameno a nabídne aplikaci SpatialLabs Model Viewer. Uživatelé tak budou moci zobrazit si jejich 3D výtvory díky podpoře exportu z aplikací, jako jsou Revit, Solidworks nebo Cinema 4D s využitím pluginu Datasmith. Herní monitor by měl stát 1099 USD (objeví se v létě), profesionální verze zatím nemá cenovku ani datum uvedení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.