reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk: jak funguje FDM/FFF tiskárna?

21.2.2019, redakce SHW, článek
3D tisk: jak funguje FDM/FFF tiskárna?
FFF 3D tiskárna je ideální pro začátečníky a patří k nejrozšířenějším na trhu. Dnes se podíváme na to, jak funguje, jaké jsou dostupné modely a materiály. Vyplatí se model za 5000 Kč, nebo je lepší si připlatit?
Kapitoly článku:
Asi nejožehavější otázku si každý zájemce o 3D tisk na FFF tiskárně položí při výběru mezi aktuálními modely. Cenové rozpětí jde totiž od několika tisíců do několika stovek tisíců. Často mezi tiskárnami nejsou vidět rozdíly a přesto se jejich cenovka liší. Jde pouze o nenasytnost výrobce, nebo hrají roli i další faktory? Zde je několik faktorů, podle kterých se můžete rozhodnout.

 

"Bastlíř" edice

 
Technicky pokročilí uživatelé mohou jít cestou stavby vlastní tiskárny. Na internetu lze najít celou řadu konceptů (většinou RepRap), u kterých si stáhnete zdarma plány a elektroniku nakoupíte po všech koutech světa. Cena takové stavebnice je velmi nízká, tedy alespoň na první pohled.

3D tiskárnu si můžete postavit i ze dřeva (foto instructables)
 
V cenovce totiž není započítán váš čas, který strávíte nakupováním, stavbou, programováním a také odlaďováním chyb. Nepočítejte s tím, že po prvním zapojení do zásuvky budete u verze "bastlíř" tisknout. Čeká vás spoustu práce a jediný, kdo vám může pomoci, je komunita. Ta bývá často nebývale aktivní, ale u některých konceptů naopak budete kolegy shánět komplikovaně.
 
 

Made in China

 
Nejlákavěji vypadají tiskárny z Číny. Jsou totiž velmi podobné těm známým modelům, avšak za zlomek ceny. Asijští výrobci je totiž chrlí v obrovském množství, nejsou tak nenasytní co do marže a mohou si tak dovolit nízkou cenovku. Toto tvrzení je pravdivé jen částečně, celá věc má i odvrácenou stranu.

ANET A8 je velmi populární díky nízké ceně, ... (foto All3DP)
 
Čínské firmy si příliš nelámou hlavu s licencemi a řada z nich bezostyšně vykrádá ostatní výrobce, kteří investují obří sumy do výzkumu. Kromě toho si dejte velký pozor na odfláknuté a poddimenzované napájecí okruhy. Šetří se na všem a řada těchto cenově "výhodných" tiskáren zapálila sebe i místnost, ve které přebývala. Šance na odškodnění jsou v takovém případě mizivé.

..., avšak snadno se změní v ohnivou kouli (foto hackaday)
 
Ani u Číňana neplatí, že vybalíte a tisknete. Řada firem (čest výjimkám) se příliš nezatěžuje s funkčností výrobku. Je tedy velké riziko, že budete večery trávit na fórech s dalšími podobně zoufalými uživateli a společnými silami ladit věci, které měl vyřešit především výrobce. Zapomeňte na podporu nebo aktualizace produktu.
 
Nákup levné 3D tiskárny tak zvažte úměrně tomu, kolik času a nervů chcete investovat do zprovoznění.
 
 

Originál s "příplatkem"

 
Velkých výrobců FFF tiskáren je hned několik a dnes již máte z čeho vybírat. Asi nejpalčivějším problémem je cena, která je často několikanásobkem ceny čínské alternativy. Kdo z vás někdy pracoval ve výrobní firmě, ten ví, kolik set hodin a pracovníků je potřeba na vývoj, testování a produkci jakéhokoliv produktu.

Originály jsou dražší než Čína a přináší s sebou mnoho výhod
(foto shop.prusa3d)
 
Celý proces zkrátka něco stojí a někdo to musí zaplatit. Aby toho nebylo málo, potřebujete podporu pro zákazníky, finance na další vývoj a jelikož jste většinou na dosah zákazníků, také reklamační oddělení. V ceně je samozřejmě započítána i marže, kterou výrobce využívá jinak než na provoz firmy.
 
Tento druh tiskáren je v majoritě odladěn na bezproblémový tisk. Ať už koupíte hotovou tiskárnu nebo stavebnici, máte velkou jistotu, že ji s minimem námahy zprovozníte. Pokud narazíte na problémy, máte se kam obrátit a komu případně nefunkční části vrátit výměnou za nové.
 
 

Závěrem

 
Jakou FFF tiskárnu si nakonec vyberete, záleží jen na vás. Zvažte si všechny pro a proti, zamyslete nad tím, co budete tisknout a jaké parametry tedy od budoucího stroje vyžadujete. 3D tisk se alespoň v této kategorii dramaticky zlevnil a zlepšil zároveň. Představa zapnutí do zásuvky a okamžitého tisku však neplatí zatím u nikoho.
 
Celý proces stále není plně automatizovaný a pro bezproblémové tisky musíte ovládat řadu schopností, které si získáte postupem času. Naštěstí se kolem 3D tisku a zejména FFF tiskáren vytvořila komunita, která má již dnes statisíce uživatelů a dál raketově roste. Máte tedy dostatek materiálu pro studium i koho se zeptat.
 
Dnes již také není pochyb o tom, že se 3D tisk stane pevnou součástí většiny průmyslových odvětví. Co nevidět budou firmy potřebovat specialisty a kdo se včas naučí s touto technologií pracovat, bude mít nespornou výhodu. Pro mladší ročníky mířící do výrobních oborů bude absence znalosti 3D tiskáren podobným problémem jako neznalost pokročilé práce s počítačem nebo angličtiny.
 
Děkuji za pozornost a někdy příště na viděnou u SLA tiskáren.
reklama