reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.2.2019, redakce SHW, článek
FFF 3D tiskárna je ideální pro začátečníky a patří k nejrozšířenějším na trhu. Dnes se podíváme na to, jak funguje, jaké jsou dostupné modely a materiály. Vyplatí se model za 5000 Kč, nebo je lepší si připlatit?
Jirka-77 (1118) | 1.3.201917:57
Moc diky za clanek. Takovy celkovy prehled jsem davno chtel. Na konci clanku me chybi dalsi kapitola o typech tiskaren. Nejaky ty v soucasnosti vic pouzivany aby clovek mel trosku prehled pred tim nez nejakou vybere. Aspon strucne obrazek a nektery zakladni vlastnosti jako napr: cena, konstrukce, moznost dokoupeni druhe tiskove hlavy, druh podlozky a taky trosku prehled o vyrobcich jako firmach v cesku co pripravuji stavebnice, ty vic pouzivanejsi a jaka tam je podpora. Taky odkazy na diskuze, abych v tom chaosu nasel nejaky s vice uzivateli.
V clanku me jeste chybi popis tisku podpurnych konstrukci, jestli jsou ze stejneho nebo jineho materialu, jestli je potreba dve hlavy. Moznost dvoubarevneho tisku. No proste abych si tiskarnu umel vybrat.
napr chci nejakou ceskou stavebnici s ceskou podporou, aby byla aspon trochu bezna, chci bez vodorovneho pohybu podlozky a s dvemi hlavami a s ohebnou podlozkou :D
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 1.3.201918:50
Ještě já. Článek je fakt dobrý a moc bych byl rád za pokračování. Musím pochválit výběr ukázek vytištěných věcí, jsou to praktický užitečný věci technicky schopný a ukazují možnosti tisku. Člověk před nákupem řeší k čemu to bude dobrý, kromě toho že by mě to bavilo. Stejně jako u prvního PC v době kdy ho měl málo kdo. Proto nesnáším ty ukázky tisku soch a figurek nějakých dráčků, jasně pro děti se i to využije, ale na co bych tisknul sovu :­-D Jen tady je na sově krásně vidět vyhlazení povrchu. Hodně mě překvapil model ukázky tisku do vzduchu, to jsem si zatím nevšiml, že to jde až takhle vodorovně. Pro nekvalitu starých článků o tisku jsem dlouho neměl jasno že jde kousek tisknout úplně vodorovně a myslel jsem, že nějaký úhel je potřeba. Tyhle otázky jsou důležitý pro rozhodnutí koupit tiskárnu. Tenhle článek mě trochu pomohl.
Odpovědět0  0
kokyn1 (93) | 21.2.20199:36
Jako podložka se mi nejvíc osvědčilo PEI, PLA na něm výborně drží, obvykle nejsou problémy s ohnutím ­(warping­) a PLA se z něj obvykle při poklesu teploty podložky pod 40°C samo uvolní. Stačí pak bud rukou otočit nebo v případě velkých ploch stačí jemně nadzvednout jeden roh, ozve se klapnuti a už to jde.
Horší je to s PETG v kombinaci s PEI čerstvě očištěného pomocí IPA to se přilepí jak klíště a zejména u větších ploch je pak umění to sundat­(jednou jsem to utrhnul i s PEI :­-­) ­)

k PETG bych dodal snad jen to, že jeho další nevýhodou je oproti PLA jistá pružnost a ta je občas nežádoucí

Po docela hodně laborování se mi nejvíc osvědčila kalibrace mezery mezi podložkou a tryskou cca 0,15mm ­(tryska 0,4mm­), první vrstva se pěkně přilepí. Dnes patřím mezi ty co pustí tisk a jdou jinam protože s tím už dlouho žádné problémy nejsou. Občas po pár hodinách tisku je třeba zkouknout šroubky, konektory jestli vše drží atd, ale kritická místa vystavená vibracím jsem zajistil loctitem ­(stačí nejslabší aby s tím šlo ještě někdy hnout­).

Kdo se chce vyškolit a má pevné nervy může tiskárnu doladit na tisku slabých stěn tzv. thinwall, když to zvládnete, vytisknete už cokoliv.
Odpovědět0  0
honcka (43) | 21.2.20198:59
Zapomněli jste na konstrukci CoreXY, která se celkem dost používá.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1066) | 21.2.201914:23
Doplněno, děkujeme za připomenutí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.