reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk v Brně: barvy, design i titanové kolo

6.10.2014, Jan Vítek, článek
3D tisk v Brně: barvy, design i titanové kolo
Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byly k vidění novinky a aktuální technologie v 3D tisku, zajímavosti a probírala se i jeho budoucnost. V tomto článku se pokusíme vypíchnout vše zajímavé, co bylo možné vidět a slyšet.

Mcor Technologies: víc než papír


Svou malou expozici měla v Brně také společnost Mcor Technologies, která ukazovala svou tiskárnu Mcor IRIS. Ta je v podstatě 3D tiskárnou více než modely od Stratasys, protože využívá papír, dokáže jej potisknout inkoustem, a přitom i tvoří 3D modely.




- klikněte pro zvětšení -


Tato technologie staví modely zcela jiným způsobem, a to pomocí klasického inkoustového tisku, papíru, lepidla a automatické řezačky. Tiskárna si nejdříve připraví list papíru do velikosti A4. Pokud chceme, aby byl výsledný model barevný a ne pouze v barvě papíru, necháme tiskárnu, aby každý list ze zásobníku předem potiskla. Využívá k tomu vlastní inkousty na bázi vody, které penetrují celý papír, aby jeho okraje nebyly bílé, protože především o okraje tu jde - ty tvoří většinu povrchu výsledného modelu. Následně tiskárna pokryje základní list papíru lepidlem, samozřejmě pouze na těch správných místech, a přesně na něj umístí další list, který se k němu přitiskne. Posledním a nejdůležitějším krokem je vyříznutí potřebného tvaru do právě přilepeného papíru. To se opakuje do té doby, než je model hotový.

Výhodou této metody je, že se s její pomocí dají tvořit velmi složité tvary, neboť při tisku a vyřezávání tvoří modelu oporu zbylý papír. Až po dokončení tisku se celý štos vyjme a je na lidských rukou, aby z něj model "vysochaly" odstraněním přebytečného materiálu. Tiskárna nám to samozřejmě usnadní naříznutím papíru. Výsledné modely tedy mohou být barevné, tento tisk je dle výrobce i velmi levný (oproti konkurenčním technologiím) a také velmi přesný s tolerancí 0,1 mm v prostoru. A i když jsou modely vytvořené z papíru, tak mají být odolné, přičemž lze samozřejmě ještě jejich odolnost posílit třeba pomocí laku. Co se týče ceny, např. barevný model lidské lebky o objemu 304 cm3 lze vytisknout s celkovými náklady 10 euro.




- tiskárna Mcor IRIS v akci -


Můžeme se podívat i na nějaké výsledné modely vyrobené pomocí této tiskárny. Ukázány byly rozřízlé pomeranče, jimiž se firma chlubí i na svých stránkách. Jak je vidět, jejich průřez není tvořen jedním listem papíru, ale několika postupně ubíhajícími vrstvami, což vypadá trošku divně. Na masce však již tato stupňovitost není tak patrná.




- klikněte pro zvětšení -


Specializující se Materialise


Přesuneme se ke společnosti Materialise, která ukazovala zajímavé modely vyrobené pomocí různých materiálů. K vidění byly modely vyrobené z čirých materiálů pomocí vakuového lití.




- klikněte pro zvětšení -


Barevný model připomínající výstup tiskáren Mcor byl vyroben z hydrografické fólie




LVM Project - hydrografická fólie - klikněte pro zvětšení -


A pak tu byly také identické modely vyrobené pomocí stereolitografie, které se ovšem lišily svým povrchem. Ten je kovový a může být v základu měděný a dále ponechaný tak, nebo pokrytý niklem či i zlatem.




- klikněte pro zvětšení -


V nabídce obchodů se stavebninami se sice jen tak neobjeví, ale vyrobit je možné je. Mluvíme o keramických dlaždicích vyrobených s pomocí 3D tisku a keramického prášku, jehož povrch je uzavřený pomocí směsi porcelánu a křemene. Výsledek je odolný vůči teplu až do 600 °C, recyklovatelný a prý v současnosti jediný materiál pro 3D tisk, který je z gastronomického hlediska zdravotně nezávadný. Cena za tisk na zakázku je 0,18 dolarů za cm2. Platí se totiž za povrch výsledného modelu, ne za objem.




- klikněte pro zvětšení -


Také firma Materialise ukázala nějaké to umění, například vítězný model Tomato Paint Soup soutěže Andy Warhol Challenge 2013 nebo designový a funkční model stolní lampy. Obě tyto věci byly vyrobeny pomocí stereolitografie.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec si ukážeme model srdce z průhledného materiálu, což také ukazuje na ambice 3D tiskových technologií prorazit i ve zdravotnictví.




reklama