reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3Dfx Voodoo může zase ožít, ovšem jako Lego

1.4.2020, Jan Vítek, aktualita
3Dfx Voodoo může zase ožít, ovšem jako Lego
Rok 1996 znamenal počátek 3D akcelerátorů na osobních počítačích a postaral se o něj společnost 3Dfx, budiž jí země lehká. Čekala ji zářivá, ale velice krátká budoucnost, ovšem na její Voodoo je těžké zapomenout.
Společnost 3Dfx vtrhla do světa PC na konci roku 1996 zčistajasna a způsobila revoluci. V podstatě do každé sestavy jsme si mohli pořídit akcelerátor Voodoo a propojit jej externě s grafickou kartou, aby nám poskytl do té doby nevídanou grafiku s bilineárním filtrováním textur a vysokým rozlišením, což tehdy bylo 640 x 480 s výhledem na 800 x 600. 
 
 
První 3Dfx Voodoo můžeme přitom poznat velice snadno díky dvěma čipům tvořícím celé řešení, z nichž jeden sloužil jako pixel pipeline a druhý zpracovával textury, přičemž napravo od nich je obvyklé pole osmi modulů EDO RAM s celkovou kapacitou 4 MB. I bez popisků legových čipů by tak bylo naprosto jasné, o jakou kartu jde. 
 
Nyní se taková "legokarta" dostala mezi návrhy Lego Ideas, se kterými může přijít každý, přičemž lidé mají možnost pro jednotlivé návrhy hlasovat. A pokud některý získá 10.000 hlasů, společnost Lego začne zvažovat, že takový návrh přetaví v reálný produkt. Lego verze 3Dfx Voodoo je přitom s více než 1800 hlasy a téměř 600 dny pro jejich další sběr na dobré cestě k oné hranici dospět, i když je samozřejmě otázka, kdo by vůbec byl ochotný si takový produkt pořídit, i když ten může ve výsledku vypadat zcela jinak než poskytnutý návrh. 
 
Uvidíme časem, třeba se Lego tohoto nápadu v nějaké podobě chytne, i když lze těžko očekávat, že by chtělo vytvořit sadu Ideas pro tvorbu kartu, kterou si v podstatě můžeme vytvořit už nyní z řad běžných dílů.  


reklama