reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3nm CPU Apple A17 z iPhonu 15 upřednostní nízkou spotřebu před výkonem

1.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
3nm CPU Apple A17 z iPhonu 15 upřednostní nízkou spotřebu před výkonem
Letošní iPhony 15 by měly mít nové procesory Apple A17, které má vyrábět společnost TSMC pomocí 3nm procesu. Tentokrát by se ale neměl příliš zvyšovat výkon, protože se má dát důraz na nízkou spotřebu a vyšší výdrž baterie.
Patrně zase v září budou představeny nové smartphony Apple iPhone 15. Měly by mít nový procesor Apple A17, který má vyrábět TSMC pomocí 3nm procesu. Pro letošek má být ale hlavní důraz dán na nižší spotřebu a nikoli na výkon. Tento přístup jistě bude většina lidí upřednostňovat, neboť v desktopových procesorech a grafických čipech se nám situace poslední dobou docela zvrhla a výkon sice dramaticky roste, což je dobře, ale nedaří se už držet spotřebu na původních hodnotách. Apple A16 je nicméně už tak extrémně výkonný procesor, který další navyšování výkonu nějak kriticky nepotřebuje.
 
Apple A16
 
Nový 3nm proces u TSMC by měl obecně přinést vyšší výkon při snížení spotřeby o 35 % a Apple chce podle zákulisních informací využít tohoto faktu především pro snížení skutečné spotřeby místo toho, aby se zvýšená efektivita využila především k zvýšení výkonu a zachování spotřeby (nebo dokonce k takovému navýšení výkonu, že by se i přes vyšší efektivitu zvýšila spotřeba). Přesto můžeme předpokládat, že i výkon se do jisté míry zvýší, jen to asi nebude tak znatelné jako u dosavadních generací.
 
Předpokládá se, že prvně se ale 3nm proces neobjeví u procesorů Apple A17, ale u M2 Pro nebo M3 v počítačích Apple Mac (iMac, MacBook,...). Kdy se tak stane, těžko říci, nicméně Apple občas pořádá i jarní keynote, takže je zde možnost uvedení např. v březnu. To ale teprve uvidíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama