Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3X DVD-ROM: levnější HD DVD?

20.2.2007, Milan Šurkala, aktualita
3X DVD-ROM: levnější HD DVD?
V Doug Carson & Associates (DCA) přišli na "velmi zajímavý" nápad, jak prosadit HD DVD. Nová 3X DVD-ROM média by měla být levnější alternativou k HD DVD médiím, což by mělo ještě zvýraznit rozdíl cen mezi HD DVD a BluRay. Potud rozumný záměr....
V Doug Carson & Associates (DCA) přišli na "velmi zajímavý" nápad, jak prosadit HD DVD. Nová 3X DVD-ROM média by měla být levnější alternativou k HD DVD médiím, což by mělo ještě zvýraznit rozdíl cen mezi HD DVD a BluRay. Potud rozumný záměr.



3X DVD-ROM však není nic jiného než klasické dvouvrstvé DVD čtené červeným laserem, které ale využívá souborový systém UDF2.5 a disponuje ochranou AACS. Je možné přehrát jej pouze v HD DVD přehrávačích. Obsah je zakódován v VC-1 nebo AVC formátu. Je tedy jasné, že na dvouvrstvý DVD disk se asi celovečerní film v HD jen tak nevejde.

Tento problém je odstraněn tím, že je použito rozlišení 720p místo 1080p, což je stále o něco více než u standardních DVD se stejnou kapacitou. Otázkou nicméně stále zůstává, zda se 3X DVD-ROM rozšíří. Pořád totiž zůstává nutnost koupě poměrně drahého HD DVD přehrávače a pokud je mi známo, výrobní cena DVD a HD DVD se až tak moc neliší a na cenu filmu bude mít cena média pramalý vliv.

Zdroj: www.techreport.com, www.xbitlabs.com, www.arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.