reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Z označení 80 Plus, jichž dnes máme už celkem šest, se stal už základní ukazatel efektivity napájecích zdrojů pro PC, kterým se zákazníci při svém výběru už běžně řídí. Igor Wallossek se ale dostal k dokumentům, které vyvolávají otázky.
odb (513) | 25.11.202018:56
Za mna vyrobcovia nech sa kludne vykaslu na certifikaciu 80Plus, ktora je aj tak o nicom a nech ich predavaju bez tej certifikacie. Ta certfikacia aj tak vela o kvalite zdroja nehovori. Ked chcem zistit, ci je naozaj kvalitny, tak musim citat recenzie.
Niektory menej renomovany vyrobcovia to uz aj tak robia.
Odpovědět1  0
lipo (113) | 25.11.202015:03
Nic se nemeni, staci kupovat od overenejch vyrobcu, na jejich produkty bejva i dostatek recenzi vcetne mereni efektivity, kde si muzete snadno overit zda opravdu splnuje uvadenou efektivitu a spoustu dalsiho...
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 25.11.202012:45
Docela maso.
Jak tedy zjistit zda­-lli je zdroj opravdu kvalitní? Napadá mě jedině pomocí záruky, kterou dává výrobce. Když dává na zdroj 7­-10 let tak asi nebude ošizený ne?
Odpovědět2  2
peteb (364) | 25.11.202013:13
Výrobce, který se rozhodl být na trhu dva roky může u svých tři roky vydržících zdrojů poskytovat klidně dvacetiletou záruku.

Cetrtifikace 80 Plus se snad zabývá pouze efektivitou zdroje při určitých zátěžích, což je pouze jedna z mnoha vlastností PSU.
Odpovědět4  0
Cemada (1210) | 25.11.202014:19
A proto se myslím vyplatí kupovat od výrobců co jsou na trhu docela dlouho ­(aspoň 5+ let?­) a mají dobré renomé.
Např. Seasonic, EVGA.
Troufnou si tito výrobci ošidit zdroj na který lepí 80 Plus Gold a lepší a nabízení 7­-10 let záruky?
Já si myslím že ne.

Ano, certifikace 80 Plus je o účinnosti. S horší účinností ­(použití horšího návrhu, méně kvalitních součástek­) bude vznikat větší teplo a bude mít vliv na životnost zdroje.
Samozřejmě taky záleží na jeho užívání. Pokud někdo zdroj honí na 80%+ výkonu a nevyčistí jej jak je rok dlouhý, tak životnost i u supr dupr zdroje půjde asi rychle do kopru.

Podle článku to ale vypadá, že není problém koupit zdroj např. s cert. 80 Plus Gold, který ale neprošel testováním a bůh ví jaké má vnitřnosti.
A jestli se certifikace zdražuje, tak se to asi bude ­(s odpuštěním­) ojebávat více.

Proto jako koncový uživatel přemýšlím, jak se takovým kusům vyhnout a jediné co mě napádá je nakupovat u osvědčených značek působících na trhu delší dobu + velká záruka výrobce + cert.80 Plus Gold a lepší.

Nebo má někdo jiný nápad?


Odpovědět0  0
Jardadoma (1505) | 25.11.202014:44
Nebo kouknout před koupí na net a zkusit najít nějaký test.
Odpovědět3  0
Cemada (1210) | 25.11.202015:01
No to samozřejmě taky :­-)
Odpovědět1  0
sroobik (602) | 25.11.202019:51
ja som pochopil clanok tak, ze na cetrifikaciu poslu zdroj, ten prejde testom, dostane certifikat a potom urobia iny zdroj s rovnakym menom ale horsimi suciastkami a ten predavaju.. ale to nieje chyba procesu certifikacie a nic na tom nezmeni ani jej zdrazenie. Sumy o ktorych sa bavime su uplne smiesne, napr. k dnesnemu dnu stoji Seasonic Prime Ultra 650 W Titanium 185€, to je ako problem zaplatit 3500 ­(ignorujem menu teraz aby sa lahsie pocitalo­) ved to je len 20ks zdrojov.
btw. RIP Diego Maradona
Odpovědět1  0
honza1616 (3625) | 26.11.20208:16
To bych chtěl vidět jak u jistých firem budeš řešit reklamaci v 10­-lete záruce
Třeba Corsair to má pěkně popsané včetně doby záruky u jednotlivých řad vsech produktu
https:­/­/help.corsair.com­/hc­/en­-us­/articles­/360033067832
Ale....Já takto jednou řešil grafiku od Asusu, ten reklamace přes své stránky na GPU nepřijímá, takže jedině přes prodejce, ale ten ti uzná jen to co sám nabídne, tedy 2­-3 roky
Stejně tak deska od Asusu kterou jsem kupoval z USA, na podpoře mi řekli že musím provést reklamaci desky pouze přes prodejce
To stejné dělá MSI, u nich grafiku nebo zakladovku prostě nejde reklamovat, pokud ti tedy vyprší minimální 2 letá záruka u eshopu, a výrobce nabízí až 4 roky tak jsi v prd****

Já třeba minulý týden testoval PC na stabilitu kvůli jednomu projektu kde mi běží počítač 10 dni v kuse na projektu náročném na RAM, délka výpočtů z 8:30 hodin se po přetaktování ze základních 2400 na 3500MHz zrychlila na 6:40, jenže při testování jsem přišel na chybu v RAM modulech a pocitac padal do BSOD,
nicméně počítač běží ,samotný projekt asi nebude až tak náročný, i když riskují že přijdu domů z práce a pocitac bude opět v BSOD

Takže co s takovým HW na který mám ­"doživotní záruku­"
To je jeden z důvodu proč HW upgraduji s každou nebo téměř každou generaci, abych se toho zbavil ještě dokud to je v záruce od eshopu, průměrný Pepík Novák z Horni dolní, kterému ten HW prodamy, ho bude bez jediného erroru uzivat a hrát ná něm ještě dalších 10 let, protoze ho v zivote tak nezatíží, ale ja prostě na tyto xx­-lete záruky nevěřím

A kdybych zrovna ty vadné RAMky reklamoval tak mi to nejspíš ani tak neuznaji, pocitac běží a kolik servisu delat tak intenzivní testy aby se chyba projevila
Odpovědět0  0
odb (513) | 4.12.202011:39
To Cemada:

Suhlas. Overene znacky su istota.

Problem certifikacie 80Plus je o tom, ze len o ucinnosti. Neriesi ziadne ine aspekty ako kvalitu navrhu, kvalitu pouzitych suciastok a ani neberie do uvahy fixne straty­(nedokonalosti materialov­). Je ovela narocnejsie a drahsie vyrobyt 300W ale slabsi zdroj aby dosiahol 80PlusGold alebo vyssiu certifikaciu, lebo oproti vykonnejsim zdrojom potrebuje pouzit o rad lepsie suciastky s mensimi stratami a ako vieme materialy, z ktorych sa sucastky vyrabaju niesu dokonale a pod urcitu hranicu nevieme ist.
O 200W 80Plus Titanium zdroji mozme asi len snivat, lebo pouzite suciastky by museli byt skoro dokonale bez strat. Pri polovicnej zatazi­(100W­) by mal mat max 4% straty, co su 4W a to je rozpravkova hodnota. Plus to, ze vysoku ucinnost musi mat pri sirokom spektre vykonu ­(od 10% zataze po 100%­) a to je este vecsi problem.

Takze pri 300W zdroji musime pouzit spickove a drahe suciastky s nizkymi stratami ale pri takom 1000W zdroji nam staci pouzit jemne nadpriemerne suciastky aby sme dosiahli rovnaku 80Plus certfikaciu ako pri tom 300W zdroji.
Ten 300W zdroj by pri Platinum alebo Titanium verzii kludne atakoval cenou ten 1000W Platinum­/Titanium zdroj.
Takze aj to je dovod preco je na trhu malo malovykonnych zdrojov s Gold alebov vyssou certfikaciou.

Takze tato certfikacia nieje fer voci menej vykonnym zdrojom a moze ludi zavadzat. Lebo niekto si do svojej zostavy ­(ktorej by stacil s rezervou 300W­) moze kupit 600W 80PlusPlatinum zdroj s tym, ze si kupuje ucinnejsi a kvalitnejsi zdroj s mensimi stratami. Pricom pri jeho zatazi ma ten Platinum zdroj rovnaku ucinnost­(pri nizkom zatazeni aj horsiu­) ako 300W 80PlusGold zdroj. Predsa Platinum je viacej ako Gold. Ako bonus ten Gold zdroj moze byt kludne kvalitnejsi a s lepsimi suciastkami ako ten Platinum.

Lepsie to maju vyriesene napajacie adaptery. Tie su podelene podla vykonu prave kvoli tym nedokonalostiam suciastok­(fixnym stratam­), kde pri tak nizkych vykonoch sa to prejavuje ovela markantnejsie. Takze aj par watovy adapter moze dosiahnut na najvysiu uroven­(momentalne VI­) rovnako ako 90W adapter. Pri pouziti 80Plus certfikacie by tie nizko vykonne adpatery nedosiahli ani na zakladnu 80Plus certfikaciu hoci by to boli spickove zdroje so spickovymi suciastkami.

Clanok je mierne zavadzajuci, lebo ako pises, navodzuje dojem, ze vyrobcovia zdrojov podvadzaju. Pricom ja som sa s tym nestretol. Pri certifikacii 80Plus mozu aj legalne ­"podvadzat­" a mozes kupit iny zdroj ako bol certfikakovany, lebo ako som spominal 80Plus certfikacia neriesi vnutornosti ale len ucinnost. Takze napriklad zmena vyrobcu kondenzatorov nebude mat vplyv na ucinnost ale na zivotnost ano. Zazil som to a v oboch smeroch, ze zdroj sa predaval s lepsimi suciastkami alebo s horsimi ako bol certfikovany­/recenzovany.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.