Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit uvádí "quad-core ready" základní desky

19.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Abit uvádí "quad-core ready" základní desky
První čtyřjádrové procesory společnosti Intel přijdou na trh do konce tohoto roku a proto se už výrobci základních desek pomalu připravují. Abit uvádí motherboardy AW9D a AW9D-MAX, které jsou postaveny na chipsetu Intel 975X a oba nové quad-core...
První čtyřjádrové procesory společnosti Intel přijdou na trh do konce tohoto roku a proto se už výrobci základních desek pomalu připravují. Abit uvádí motherboardy AW9D a AW9D-MAX, které jsou postaveny na chipsetu Intel 975X a oba nové quad-core procesory Intel "Kentsfield" podporují. Samozřejmostí je podpora ostatních procesorů Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Pentium EE a Pentium D. Podporována je sběrnice 1066MHz.



Desky nabízí čtyři sloty pro DDR2 paměti do frekvence až 800MHz a celkové kapacity 8GB. K dispozici jsou také dva PCI Express x16 sloty, které umožňují použít dual-GPU technologii ATi CrossFire. Dále zde najdete dva PCIe x1 sloty a jeden PCI slot. Obě desky pak mají ještě dva FireWire porty, 8 USB 2.0 portů a integrovanou zvukovku Realtek ALC882M.

Základní AW9D nabídne čtyři SATA-300 porty s podporou diskových polí RAID 0, 1, 0+1 a 5. Dále je zde jeden kanál ATA, gigabitový Ethernet a o chlazení northbridge Intel 975X a southbridge ICH7R se stará Silent OTES s jednou heat-pipe.

Abit AW9D-MAX přidává další 3 SATA-300 porty a jeden eSATA port. Navíc je zde k nalezení další gigabitový Ethernet a chlazení obstarává Silent OTES 2 s dvojicí heat-pipes. Ceny základních desek zatím nejsou známy.

Zdroj: www.abit.com.tw, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.