reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer ebii: elektrokolo se systémy AI a 110km dojezdem

21.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Acer ebii: elektrokolo se systémy AI a 110km dojezdem
Acer vstupuje na další trh a tentokrát to jsou elektrokola. Prezentoval nový model ebii, který přináší mobilní aplikaci, využití systémů umělé inteligence, elektrický pohon s dojezdem až 110 km a to vše má být navíc docela lehké.
Společnost Acer chce proniknout i na trh s elektrickými koly. Představuje totiž nové elektrokolo ebii, které spojuje jak dopravní prostředek a sportovní náčiní (byť se značnou výpomocí, abyste se zas tak moc nezapotili), tak i moderní technologie včetně umělé inteligence do jednoho balíčku. Nové elektrokolo je určeno do města a je k němu i mobilní aplikace ebiiGO. Ta umožňuje monitorovat stav baterie, doporučovat trasy, odemykat a zamykat kolo (to se ale děje i automaticky po vzdálení se od kola, nechybí pochopitelně ani možnost vzdáleného vyhledávání kola v případě krádeže). Kolo ebii je vybaveno i alarmem. Umělá inteligence se stará i o průběžnou úpravu výkonu podle profilu trasu a uživatelova nastavení. Zajímavostí jsou i detektory pro minimalizaci následků nehod. V zásadě jde o to, že kolo dokáže uživatele upozornit, že se k němu někdo až příliš přibližuje a ten se tak může trochu lépe připravit.
 
Acer ebii
 
Nové kolo má rozměry 1578×552×1024 mm a váží 16 kg (včetně baterie a blatníků). Určené je pro jezdce s výškou od 145 do 185 cm. Má hliníkový rám, 20×2,2" kola odolná proti defektu a 160mm brzdy. Elektrický motor má výkon 250 W, max. točivý moment je 40 Nm. Pokud jde o akumulátor, ten pojme 460 Wh, může pomáhat na ujetí 110 km a z 0 na 100 % se nabije za 2,5 hodiny. Asistence je možná do rychlosti 25 km/h (v USA do 20 mph, tedy 32 km/h). Dále tu máme světla vepředu, vzadu i po stranách, která se automaticky rozsvěcují při slabším světle. Cenu novinky nicméně zatím neznáme.
 
Acer ebii
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama