reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADATA ISMS312: miniaturní SATA SSD

21.8.2014, Jan Vítek, aktualita
ADATA ISMS312: miniaturní SATA SSD
Na trhu se objevilo zajímavé nové SSD od společnosti ADATA, která si ho připravila pod označením ISMS312. Jedná se o miniaturní Disk on Module (DOM) s rozhraním SATA 6 Gbps. Jaké jsou tedy jeho kvality?
ADATA ISMS312 je tedy zařízení typu Disk On Module SATA SSD, což znamená, že jde o SSD, ale ve velmi malém pouzdře, které připomíná spíše paměťové karty nebo malé flash disky. Pracuje ale s rozhraním SATA 6 Gbps, takže má potenciál dosáhnout slušných přenosových rychlostí. Ovšem jak brzy uvidíme, zůstalo spíše jen u toho potenciálu.





Toto zařízení je určeno především pro nasazení v průmyslových PC, ovšem snadno si jej dokážeme představit také třeba v podomácku sestaveném miniaturním PC. Jedná se o modul se sedmipinovým konektorem s klasickým kovovým zámkem, jaký známe z moderních SATA kabelů. Podporuje také S.M.A.R.T. a pracovat může při teplotách -40 °C až 85 °C.

Co se týče výkonu, pak neupřesněný kontroler a jeho MLC NAND Flash dosahují rychlosti čtení až 250 MB/s, ovšem zápis je mnohem pomalejší, pouze 40 MB/s. Hodnota MTBF byla stanovena na 1 milion hodin a typická spotřeba je 1,15 W. Více informací o výkonu uvedeno nebylo, a tak nemůžeme ani dost dobře srovnat, zda se v malém počítači nakonec vyplatí toto řešení, nebo prostý flash disk či paměťová karta. Navíc tu je i otázka kompatibility a ceny.

ADATA také uvádí, že byly sice použity NAND Flash s buňkam MLC, ale ty mají oproti "typickým MLC" třikrát větší životnost, čili maximální počet mazacích a zapisovacích cyklů. Přesné číslo se však opět nedozvíme, ale v průběhu provozu nás o kondici disku bude zpravovat systém S.M.A.R.T.

Zdroj: TZ ADATA
reklama