Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Dle Samsungu už mají brzy získat převahu SSD vybavená pro rozhraní PCI Express a protokol NVMe. Nástup nových ADATA SX8000 to jen dokazuje a jde prý také o první spotřebitelské modely vybavené 256Gbit paměťmi Intel / Micron 3D MLC.
maiki (168) | 2.10.201618:46
Je to vše pěkné a věřím tomu, že za pár let tu budou SSD v desítkách TB kapacity za přijatelné ceny. Ale co se týká trvanlivosti dat, jsem na velkých pochybách. Abych to zkrátil, veškerá pro mě důležitá data zálohuji na optická média do plastových krabiček, uložených ve tmě. Do nedávna DVD+R, od tohoto roku nově blu ray 25 GB HTL. V horizontu několika lidských generací nevěřím ani cloudům, ani HDD, ani SSD.
Odpovědět0  0
Aros (547) | 3.10.20169:30
Tak já v prvé řadě nevěřím DVD+R. Jak je na tom Blue­-Ray nevím, ale žádné vypalované DVD starší než 2 roky jsem v životě nepřečetl a bez ohledu na to, jestli jsem jej někdy předtím použil nebo ne... S lisovanými DVD to je jiná, ale tak to se moc netýká zálohy dat.

Co se týče SSD ­- zatím to není myšleno jako záložní médium a pořád se předpokládá, že nároky na datovou kapacitu rostou rychleji než je životnost SSD, což je v podstatě pravda takže k upgradu by mělo dojít dříve než ti starší SSD odejde. Kdybys jej ale chtěl použít na zálohu dat jako třeba DVD, tak by Ti to mělo fungovat, protože SSD vadí hlavně časté přepisování. Ačkoliv by to nebylo zrovna cenově výhodné...
Odpovědět0  0
NRX (170) | 3.10.201613:13
"...žádné vypalované DVD starší než 2 roky jsem v životě nepřečetl...­"

Nepamatam si to presne, ale prve DVD som zacal burnit okolo 2002­-3 a skoncil okolo 2008 ­(odvtedy zalohujem uz len na HDD­). Ked som tento rok kopiroval data z tych 10+ starych DVD, tak som bez problemov precital okolo 99% DVD na jednej mechanike a zbytok co neslo, tak zvladla v pohode ina z notebooku...

DVD boli skladovane v slim obaloch v tmavej skrinke pri +­/­- izbovej teplote a pouzival so vyhradne Verbatim DVD+R s MCC farbivami.
Odpovědět0  0
Aros (547) | 4.10.20168:57
Hm, tak je dobře vědět že to někomu i funguje... Zřejmě záleží na i vypalovačce ­(měl jse LG­), rychlosti vypalování atd.

Já mám data taky na HDD a batch script, který to jednou týdně sype na NAS. Práci mám pod SVN a jiná kritická data na OneDrive.
Odpovědět0  0
NRX (170) | 11.10.201612:35
Tak ako mechaniku som vyhradne pouzival LiteOn, ktora korektne fungovala s K­-Probe a kazde medium som nasledne po vypaleni pretestoval. Rychlosti boli skor nizsie, lebo nebolo sa kam ponahlat ;­-­)

Ale bolo to pomerne prance­/neskladne a uz by som to asi nerobil. Naviac BluRay moc neverim, tak ostava uz len verit HDD­/RAID...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.